Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić primila u oproštajni posjet srpskog veleposlanika

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u oproštajni posjet veleposlanika Republike Srbije Nj.E. g. Stanimira Vukićevića...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u oproštajni posjet veleposlanika Republike Srbije Nj.E. g. Stanimira Vukićevića. Kada je riječ o bilateralnim odnosima, složili su se kako je u posljednjem razdoblju učinjen značajan iskorak, a potvrda tome je i niz susreta najviših državnih dužnosnika u posljednjih godinu dana.

Istaknuta je potreba daljnjeg rada na rješavanju otvorenih pitanja, pri čemu je ministrica Pusić naglasila kako je za Hrvatsku prioritet - rješavanje sudbine nestalih osoba, a ono je i preduvjet da bi se uopće moglo na dnevni red staviti pitanje povlačenja tužbi. Ministrica Pusić je na naglasila kako Hrvatska i Srbija u predstojećem razdoblju trebaju više pažnje posvetiti pitanjima iz gospodarske sfere, kao i suradnji na kvalitetnijem povezivanju prometnih i energetskih pravaca te raditi na zajedničkim nastupima na trećim tržištima. Ministrica se osvrnula i na događaje u Vukovaru, vezane uz postavljanje dvojezičnih ploča te istaknula kako će hrvatska Vlada nastaviti raditi na provedbi zagarantiranih manjinskih prava te dodala kako je riječ o unutarnjem pitanju Republike Hrvatske ali i da očekuje podršku i srbijanske vlasti jer je riječ upravo o poštivanju manjinskih prava.

Kada je riječ o regiji, složili su se kako je stabilnost Bosne i Hercegovine jedan od ključnih elemenata stabilnosti cijele regije te da je važno da sve zemlje, u tom smislu, aktivno surađuju. 
 



Priopćenja