Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zatvoreni pregovori o pristupanju Republike Hrvatske Europskom gospodarskom prostoru

Na današnjem sastanku u Bruxellesu uspješno su zaključeni pregovori o pristupanju Republike Hrvatske Europskom gospodarskom prostoru. Hrvatsko je izaslanstvo predvodio zamjenik ministrice vanjskih i europskih...

Na današnjem sastanku u Bruxellesu uspješno su zaključeni pregovori o pristupanju Republike Hrvatske Europskom gospodarskom prostoru. Hrvatsko je izaslanstvo predvodio zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, a na sastanku je također dogovoreno da će Republici Hrvatskoj do 30. travnja 2014. biti na raspolaganju ukupno 9,6 milijuna EUR-a.

Pristupanje Republike Hrvatske Europskom gospodarskom prostoru obaveza je proizašla iz Ugovora o pristupanju, čime je Hrvatskoj omogućeno da, između ostalog, postane korisnicom financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, kao i norveškog financijskog mehanizma.

Sporazum o Europskom gospodarskom prostoru sklopljen je, u Portu, 2. svibnja 1992. godine, s ciljem stvaranja jedinstvenog tržišta na kojem bi se primjenjivale tzv. četiri slobode - sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala. Stranke tog Sporazuma su sve države članice Europske unije te Kraljevina Norveška, Republika Island i Kneževina Lihtenštajn, kao članice Europskog udruženja slobodne trgovine.



Priopćenja