Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Predan odgovor na Memorijal Republike Slovenije

Vlada Republike Hrvatske je danas, 11. studenog 2013. godine, predala Protu-memorijal (engl. Counter-Memorial) Arbitražnom sudu koji je u skladu sa Sporazumom o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije...

Vlada Republike Hrvatske je danas, 11. studenog 2013. godine, predala Protu-memorijal (engl. Counter-Memorial) Arbitražnom sudu koji je u skladu sa Sporazumom o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, potpisanim 4. studenoga 2009. godine, nadležan za rješavanje spora o granici na kopnu i na moru između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Protu-memorijal je danas Tajništvu Stalnog Arbitražnog Suda, koje obavlja ulogu tajništva Arbitražnog suda, upućen elektronskom obliku, a sutra će, u skladu s pravilima postupka, Tajništvu Arbitražnog suda i slovenskoj strani biti dostavljeni njegovi tiskani primjerci.

Protu-memorijal, kojim Vlada Republike Hrvatske odgovara na slovenski Memorijal, podijeljen je u deset svezaka koji ukupno broje nešto više od 3600 stranica. Osnovni dio podneska na 370 stranica, sadrži stajališta i odgovore Republike Hrvatske na slovenske navode o smjeru protezanja granice na kopnu i na moru između Republike Hrvatske i Republike Slovenije te o nekim drugim pitanjima koja su predmet spora. Preostali dio podneska, na više od 3000 stranica, sadrži dokaze i pravne izvore stajališta Republike Hrvatske.

Podnesak Republike Hrvatske je potpisan od strane zastupnica Vlade Republike Hrvatske pred Arbitražnim sudom, prof. dr. sc. Maje Seršić i Andreje Metelko-Zgombić, pomoćnice ministrice vanjskih i europskih poslova.



Priopćenja