Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Predavanje na Lingnan Universityju

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se s vodstvom Lingnan Universityja s kojima je, među ostalim...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se s vodstvom Lingnan Universityja s kojima je, među ostalim, razgovarala o važnosti obrazovanja za sveukupni razvoj države i samog društva. Govoreći  o modelima političkih tranzicija u Europi, ministrica je kazala kako je "ako se želi izgraditi institucionalna strukturu države važno imati znanje o sociologiji i sociološkim teorijama, znanje o političkim kulturama i slično, a ključno je razumjeti logiku tranzicije" dodajući kako "sve tranzicije nisu jednake, niti jednako dramatične" pa tako tranzicija Portugala i Španjolske u 70-tima, nije jednaka onoj istočnoeuropskih zemalja krajem 80-tih. Inače, sutra, 9. studenog je 24. obljetnica pada Berlinskog zida.

Dva su tipa tranzicije ovih država i uvjetno ih se, geografski, može podijeliti na sjeverni i južni. U prvom su tranzicije bile mirne, nenasilne i dogovarane između lidera građanskih pokreta i lidera režima.

U drugom, južnom tipu, za razliku od sjevernih, nisu bile pripremljene za tranziciju, niti su imali alternativne političke elite i vođe, stoga kad je tranzicija započela, nije bilo nikoga tko bi preuzeo institucije i nastavio, i tranzicija je bila nasilna, a u našem slučaju bio je i rat.

Tri su aspekta tranzicije - ekonomska, politička te sociološka odnosno prelazi se iz planske u tržišnu ekonomiju, iz jednopartijskog u višestranački sustav, te iz jednonacionalnih u multietnička i multikulturalna društva. Ono što je ključno jest - konsolidacija novih demokracija odnosno izgradnja institucija države, naglasila je ministrica Pusić.

Predavanje su, osim vodstva Sveučilišta i profesora slušali i brojni studenti s viših godina fakulteta sociologije.

1888. g. američka Prezbiterijanska crkva osnovala je školu u Guangzhou poznatu kao Katolički koledž u Kini i smatra se pretećom današnjeg Lingnan Universityja koje je obnovljeno u Hong Kongu prije nešto više od 40 godina.


Govor ministrice Pusić pročitajte ovdje:
https://mvep.gov.hr/hr/mediji/govori/govori-ministrice/%e2%80%9cmodeli-politickih-tranzicija-u-europi%e2%80%9d_,6575.html



Priopćenja