Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veliki interes za hrvatska vina

Posljednjeg dana boravka u Hong Kongu, kojim završava službeni posjet Kini, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odvojeno se sastala s glavnim tajnikom Ureda za trgovinu, industriju i turizam Andrew H.Y. Wong-om...

Posljednjeg dana boravka u Hong Kongu, kojim završava službeni posjet Kini, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odvojeno se sastala s glavnim tajnikom Ureda za trgovinu, industriju i turizam Andrew H.Y. Wong-om te glavnom tajnicom Posebne uprave (premijerkom) Hong Konga Carrie Lam.

Kina i cijela Azija su rastuće tržište, a Hong Kong je bescarinska luka pri čemu imaju brojne olakšice ili povlastice za kompanije, istaknuo je Wong. 90% hongkonške ekonomije čine uslužne djelatnosti dok je većina tvrtki male i srednje veličine. Otvaranje tvrtke u Hong Kongu košta 1 HKD, traje jedan sat, treba imati jednog direktora, i ne mora imati lokalnog zaposlenika. Nije pitanje visine poreza, nego stabilnog poslovnog udruženja koje osigurava dugoročno planiranje, istaknuo je Wong. Uz Wonga su bili i direktori dviju agencija, za promociju investicija te za razvoj trgovine. Ministrica je ukratko predstavila hrvatske potencijale kada je riječ o lokaciji i cestovnoj infrastrukturi, što je čini ulazom u Srednju i Jugoistočnu Europu, što je ključno za razvoj gospodarskih odnosa ali i turizam.

Zamjenik ministrice Joško Klisović predstavio je i konkretne projekte te zakonodavni okvir za privlačenje investicija, a sugovornici su izrazili veliki interes za turizam i posebno - hrvatska vina. Naime, vinski business je odnedavno u velikom usponu u Hong Kongu pa je to bila i ključna tema sastanka s glavnom tajnicom Posebne uprave (premijerkom) Hong Konga Carrie Lam.

Inače, u svim razgovorima u Hong Kongu domaćine je zanimao razvoj turizma u Hrvatskoj, posebno kruzerskog, te struktura gostiju i ponude. Također, članstvo Hrvatske u EU svi sugovornici smatraju velikom prednošću i velikom šansom za bilateralnu suradnju.

Hong Kong je Posebno upravno područje NR Kine. Bio je britanska kolonija od 1842. do 1997. kada je vraćen Kini, a prema Međunarodnom ugovoru o primopredaji, visoki stupanj autonomije zadržat će do 2047. godine. Hong Kong je samostalan u unutarnjim poslovima, monetarnom sustavu, carini i politici useljavanja, a lokalna vlada na čelu s izvršnim predsjednikom ima ovlasti u upravljanju teritorijem.

Prije povratka u Hrvatsku, ministrica Pusić posjetit će Lingnan University na kojem će održati predavanje o modelima političke tranzicije u Europi.



Priopćenja