Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić u Pekingu održala predavanje "Jugoistočna Europa - od sukoba do suradnje"

Predavanjem na Institutu za međunarodne odnose na temu "Jugoistočna Europa - od sukoba do suradnje" ministrica vanjskih i europskih poslova Pusić nastavlja drugi dan službenog posjeta Pekingu.

Predavanjem na Institutu za međunarodne odnose na temu "Jugoistočna Europa - od sukoba do suradnje" ministrica vanjskih i europskih poslova Pusić nastavlja drugi dan službenog posjeta Pekingu. Uvodno je govorila o definiciji jugoistočne Europe, odnosno o državama koje je čine danas, napominjući kako je u proteklih dva stoljeća nekoliko carstava odredilo budući razvoj ovog područja, od Osmanskog carstva pa do Austrougarske monarhije. Povijest Balkana je povijest konflikata, kazala je ministrica, a za razliku od država srednje i istočne Europe, demokratske promjene koncem 80-tih nisu dovele do mirnog razlaza nego do ratova koji su usporili proces demokratizacije i tranzicije. Proces europskih integracija je proces izgradnje institucija države, ali je u našem slučaju bio proces normalizacije odnosa i izgradnje dobrosusjedskih odnosa, naglasila je ministrica.

Opisujući nestabilnost i nesigurnost, ministrica je navela primjer svoje obitelji u kojoj je pet generacija žena unatoč tome što su živjele u istom gradu, nisu rođene i umrle u istoj državi. Takva vrsta nesigurnosti i nestabilnosti remeti sve društvene odnose i procese. Naglasila je kako je odgovornost zemalja regije da osiguraju vlastitu stabilnost i sigurnost, jer to neće nitko drugi napraviti za nas, a u isto vrijeme da podsjetimo na one ideje koje su promovirali utemeljitelji Europske unije, suradnja i otvorene granice, znače zapravo eliminaciju sukoba i konflikata.

Prisutne je zanimalo kako se Hrvatska nosi sa obvezama koje proizlaze iz članstva u EU, kao i hoće li se i kada pridružiti Europskoj monetarnoj uniji, te kako hrvatski građani danas gledaju na Jugoslaviju i njen raspad, a zanimao ih je i daljnji trend proširenja i kakav ce to utjecaj imati na same države koje su u procesu, ali i na EU i njene unutarnje integracije.

Nakon predavanja, ministrica Pusić susrest ce se s Fu Ying, predsjednicom Odbora za vanjsku politiku svekineskog Narodnog kongresa, a zatim s pripadnicima hrvatske zajednice u Pekingu.

 



Priopćenja