Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice Marušić na sastanku Srednjoeuropske inicijative

Izaslanstvo RH predvođeno pomoćnikom ministrice Hrvojem Marušićem sudjelovalo je u četvrtak, 31. listopada 2013. u Budimpešti, na sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative...

Izaslanstvo RH predvođeno pomoćnikom ministrice Hrvojem Marušićem sudjelovalo je u četvrtak, 31. listopada 2013. u Budimpešti, na sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojom trenutno predsjeda Mađarska.

Ministarski sastanak je organiziran nakon sastanka ministara vanjskih poslova Višegradske skupine i Zapadnog Balkana, a kojem su nazočili i predstavnici aktualnog litavskog predsjedništva EU-a, Europske komisije, SAD-a, Turske i Austrije.

Na sastanku se govorilo o rezultatima koje je SEI postigao tijekom vise od dva desetljeća postojanja, razmotrena je uloga SEI-a u budućnosti, posebice u svjetlu daljnjeg proširenja EU i Istočnoeuropskog partnerstva. Također je bilo riječi o mogućoj dodatnoj vrijednosti SEI-a u odnosu na druge regionalne organizacije i inicijative u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi, osobito u odnosu na makroregionalne strategije.

Dajući punu potporu Hrvatske procesima daljnjeg proširenja na jugoistok Europe i zemlje Istočnog partnerstva, pomoćnik ministrice Marušić istaknuo je kako, govoreći o budućnosti SEI-a, svakako treba voditi računa o koherentnosti s drugim oblicima regionalne suradnje kako bi se izvukao maksimum koristi za sve zemlje srednjoeuropskog prostora. Na tom tragu, kazao je kako SEI može poslužiti i kao platforma za sinergijsko povezivanje novih oblika suradnje, posebice u okviru makroregionalnih strategija, kao i u suradnji sa državama članicama Višegradske skupine, te na taj način može poticati koheziju i integraciju između EU-a i država koje još nisu njezine članice. Kao rezultat toga, kazao je pomoćnik Marušić, moguće je postići značajne rezultate, posebice u kontekstu jačanja kompetitivnosti i postizanja snažnijeg gospodarskog rasta te životnog standarda. Zaključno je također ukazao na potrebu dodatnog približavanja EU-a građanima, u čemu važnu ulogu imaju socijalni partneri, nevladin sektor i mediji.

Tijekom plenarnog sastanka prihvaćen je Akcijski plan SEI-a za razdoblje 2014-2016 te odobrena odluka o oživljavanju poslovne dimenzije SEI-a.

Na marginama sastanka SEI-a pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić sastao se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova i europskih integracija Moldove Iulianom Grozom koji je čestitao RH na nedavnom ulasku u EU te pohvalio reformske uspjehe RH tijekom eurointegracijskog procesa. Pomoćnik ministrice Marušić izrazio je  spremnost hrvatske strane da svojim  iskustvima pomogne svim zemljama koje aspiriraju prema članstvu u EU pa tako i Moldovi.



Priopćenja