Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić u službenom posjetu Kini 4.-8. studenog

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini od 04. do 08. studenog...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini od 04. do 08. studenog, u Pekingu, Šangaju i Hong Kongu, gdje će se, osim sa svojim domaćinom, ministrom vanjskih poslova Wang Yiom, sastati i s Zhong Gaolijem, stalnim članom Politbiroa i vicepremjerom, zatim gđom Fu Ying, predsjednicom Odbora za vanjsku politiku svekineskog Narodnog kongresa te zamjenikom ministra vanjskih poslova Song Taom. Osim u Pekingu, ministrica će boraviti u Šangaju i Hong Kongu gjde će se sastati s gradonašelnikom Šangaja, te počasnim konzulom RH u Hong Kongu Gordonom Wuom.

Ministrica će održati i predavanja na Kineskom Institutu za međunarodne studije u Pekingu te na Odsjeku za sociologiju i međunarodnu suradnju na Lingnam Universityju u Hong Kongu, a sastat će se i s predstavnicima poslovne zajednice u Šangaju i Hong Kongu, kao i s predstavnicima hrvatske zajednice u Pekingu.

U 2012. g. hrvatski izvoz iznosio je 45,9 milijuna USD, dok smo uvezli robe u vrijednosti od 1476,0 milijuna USD, pri čemu se gospodarski odnosi uglavnom temelje na vanjskoj trgovini, dok je investicija je vrlo malo.

Prošle godine se obilježavalo 20 godina kinesko-hrvatskih diplomatskih odnosa, a Hrvatsku je posjetilo izaslanstvo predsjednika Svekineskog narodnog kongresa. Dvije godine prije, 2010.,predsjednik Josipović je posjetio Svjetsku izložbu u Šangaju 2010. te se sastao i sa sadašnjim predsjednikom, tada potpredsjednikom Kine Xi Jinpingom.

Bivši kineski predsjednik Hu Jintao, u lipnju 2009.g. boravio je u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Također, planirani su intervjui za CCTV International, emisija „Dijalog“ (kineska verzija Hard Talk), zatim za China Radio Croatia (CRI), dnevnik China Daily najvažniji kineski list na engleskom jeziku.
 



Priopćenja