Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Postignut dogovor o izvozu hrvatskih cigareta na tržište Republike Srbije

U pregovorima između Europske komisije i srbijanskog pregovaračkog tima o tehničkim adaptacijama, u utorak 15.10 je napravljen ključan korak na putu da se postigne dogovor...

U pregovorima između Europske komisije i srbijanskog pregovaračkog tima o tehničkim adaptacijama, u utorak 15.10 je napravljen ključan korak na putu da se postigne dogovor o zadržavanju tradicionalnih trgovinskih tokova, pa tako i izvoza hrvatskih cigareta na srbijansko tržište.

U Izvješća o napretku o Srbiji, objavljenom danas, Europska komisija istaknula je kako se Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nastavlja  primjenjivati bez poteškoća te kako je  postignut dogovor vezan uz prilagodbu trgovinskih odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se uzelo u obzir hrvatsko članstvo u EU, a sa ciljem zadržavanja tradicionalnih trgovinskih tokova.

Pregovori su bili privedeni kraju još u lipnju ove godine, osim pitanja Hrvatskoj važnog izvoznog proizvoda - cigareta, koje je Srbija željela ostaviti za kasnije razdoblje. Hrvatskoj ovaj prijedlog nije bio prihvatljiv te je zahtijevala da se niti jedan hrvatski izvozni proizvod koji je obuhvaćen metodologijom tradicionalne trgovine ne izdvaja iz pregovora. Naposljetku, napori svih uključenih u pregovore doveli su do dogovora za koje vjerujemo da će biti od velike koristi za obje strane. Republika Hrvatska cijeni aktivan angažman Europske komisije, kao i kooperativnost Republike Srbije, u postizanju kvalitetnog i obostrano zadovoljavajućeg rješenja.

Inače, na rješavanju ovog pitanja intenzivno se radilo još od usvajanja mandata za pregovore, u rujnu 2012. godine. Vijeće EU je tada ovlastilo Europsku komisiju, da u ime država članica, pregovara sklapanje dodatnog Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, kako bi se uzelo u obzir hrvatsko članstvo u Europskoj uniji.

Europska komisija je u uskoj suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH, koje je od nedavno preuzelo nadležnost za poslove trgovinske politike, vodila ove pregovore temeljem podataka i argumenata koje je dostavila hrvatska strana. Jučer postignuti napredak u pregovorima tako demonstrira važnost sinergije vanjske i trgovinske politike, odnosno visoku učinkovitost i konkretne rezultate koje ona donosi u praksi.



Priopćenja