Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić o članstvu NATO-u kao instrumentu reformi

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić drugog dana 59. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić drugog dana 59. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku govorila je na Političkom odboru na temu „Prioriteti regionalne sigurnosne politike – hrvatska perspektiva“.

Ministrica je posebno naglasila političku dimenziju NATO-a kao i o vojnom segmentu u funkciji političke prevencije konflikata. „Vidljiva trajna stabilnost institucija i stabilnost država te uloga NATO-a i njegovih članica, te reforme koje su potrebne za članstvo u NATO-u su vrlo važne“, rekla je ministrica te dodala kako je „NATO jedna vrsta instrumenta za reforme koje pridonose stabilnosti zemalja“. Ministrica je govorila i o spremnosti pojedinih zemalja regije za članstvo, u prvom redu Crne Gore, koja je spremna za članstvo, ali i o BiH za koju je važno da se aktivira sada suspendirani plan za članstvo. „To zahtijeva ispunjavanje određenih uvjeta od strane Bosne i Hercegovine, ali mislim da smo vrlo blizu i da bismo mi kao susjedi i zemlje-članice NATO-a trebale imati proaktivan stav u komunikaciji s vlastima u BiH“, rekla je ministrica Pusić. „Ako se misli da jugoistočna Europa ili Balkan predstavljaju importiranje određenih specifičnih problema, vezanih uz našu regiju, u NATO, sada je za tu brigu već prekasno jer su ih već uveli članstvom drugih balkanskih zemalja kao što smo mi, Rumunjska, Bugarska, Grčka ili Slovenija. Pokazalo se da je to plus, a ne minus“, naglasila je ministrica Pusić.
 



Priopćenja