Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Završilo hrvatsko predsjedanje upravljačkim tijelom RACVIAC-a

Predsjedanje Republike Hrvatske MAG-om (Multinational Advisory Group), upravljačkim tijelom Centra za sigurnosnu suradnju (RACVIAC – Center for security cooperation) završilo je 10. listopada...

Predsjedanje Republike Hrvatske MAG-om (Multinational Advisory Group), upravljačkim tijelom Centra za sigurnosnu suradnju (RACVIAC – Center for security cooperation) završilo je 10. listopada. MAG-om je tijekom jednogodišnjeg razdoblja predsjedala pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova dr.sc.Vesna Batistić-Kos.

RACVIAC se od projekta za stvaranje povjerenja u regiji i kontrolu naoružanja razvio u relevantnu regionalnu organizaciju za sigurnost u jugoistočnoj Europi. Tijekom hrvatskog predsjedanja MAG-om provedeni su brojni uspješni programi, stabiliziran proračun organizacije, a dosegnuta razina suradnje s međunarodnim organizacijama ocjenjena je vrlo visokom. Izražen je zajednički interes da RACVIAC u svom fokusu zadrži teme od značaja za jugoistočnu Europu, prvenstveno vodeći računa o euroatlanskim težnjama država regije.

Pomoćnica ministrice Batistić-Kos u zaključnom govoru istaknula  je važnost uključenosti svih država jugoistočne Europe u RACVIAC s ciljem stvaranja sveobuhvatne platforme za regionalni sigurnosni dijalog i daljnju stabilizaciju regije.



Priopćenja