Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić i predsjednik Parlamenta Larijani o situaciji na kriznim žarištima

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s predsjednikom Islamske savjetodavne skupštine Islamske Republike Iran...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s  predsjednikom Islamske savjetodavne skupštine Islamske Republike Iran Ali Larijanijem s kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima te o situaciji u široj regiji južnog Mediterana i Bliskog istoka.

Ministrica Pusić je naglasila kako je razvoj najnovijih političkih događaja u Iranu otvorio novu mogućnost za napredak u međunarodnim odnosima dodajući kako se problemi u kriznim žarištima kao što su Sirija ili Irak teško mogu riješiti bez sudjelovanja Irana, a njegova će uloga biti važna i u Afganistanu s obzirom na predviđeni završetak ISAF misije u 2014 g. Oboje se sugovornika složilo kako je važno sve probleme što prije početi diplomatski rješavati jer nema vojnog rješenja, a što kriza duže traje, političko je rješenje teže.

Predsjednik Larijani naglasio je kako je rješavanje kriznih žarišta u interesu svih dodajući kako je Iran spreman politički pomoći jer im je interes borba protiv terorizma, te sprečavanje djelovanja terorističkih skupina.

Govoreći o iranskom nuklearnom programu, istaknuo je kako Iran u potpunosti razumije da Europa traži sigurnost i potvrdu da se nuklearna energija ne koristi u vojne svrhe, dodajući kako, s druge stane, Iran želi razvijati svoju nuklearnu tehnologiju u mirnodopske svrhe, te kazao kako Iran prihvaća sustav pravila kao i da IAEA može imati nadzor u svim centrima.

Ministrica Pusić i predsjednik Ali Larijani složili su se kako ima puno prostora za razvoj i napredak bilateralnih odnosa, a predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani naglasio je interes Irana u području suradnje dviju gospodarskih komora, sudjelovanja na sajmovima, proizvodnji lokomotiva, kao i brodogradnji i opskrbi plinom.



Priopćenja