Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Predstavljen projekt Potpora nacionalnom viznom sustavu

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić i voditeljice projekta, Päivi Blinnikka iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske i Maja Teider iz MVEP-a, predstavile su twinning light komponentu projekta Potpora nacionalnom viznom sustavu...

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić i voditeljice projekta, Päivi Blinnikka iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Finske i Maja Teider iz MVEP-a, predstavile su twinning light komponentu projekta Potpora nacionalnom viznom sustavu, sufinanciranog iz sredstava Europske unije. Ukupna alokacija za projekt, koji uključuje i nabavnu komponentu, je 1.340.000 eura.

U sklopu twinning light komponente projekta omogućit će se daljnje usklađivanje viznog sustava Republike Hrvatske sa schengenskom pravnom stečevinom i standardima EU. Provest će se i edukacija o prepoznavanju krivotvorenih i lažnih isprava za voditelje konzularnih ureda u veleposlanstvima Republike Hrvatske gdje se izdaje najveći broj viza (Moskva, Kijev, Istanbul, Priština).

U sklopu nabavne komponente projekta, 15 veleposlanstava će biti opremljeno najmodernijim uređajima za otkrivanje krivotvorina, a hrvatski granični prijelazi na vanjskim granicama EU-a će se dodatno opremiti optičkim čitačima i uređajima za uzimanje otisaka prstiju.

Republika Hrvatska ima 73 veleposlanstva i konzularna ureda širom svijeta. U sklopu priprema za ulazak u schengensko područje, hrvatska veleposlanstva, prije svega ona u trećim zemljama, moraju biti prilagođena schengenskim standardima. Usklađivanjem hrvatskog viznog sustava s viznom politikom EU u 2013. je zabilježeno višestruko povećanje broja zahtjeva za vize. Tako je u čitavoj 2012. godini podneseno 18.372 zahtjeva za vize, a u razdoblju od 1. siječnja do 27. rujna 2013. oko šest puta više, čak 105.148 zahtjeva.

Procjenjuje se kako će hrvatska veleposlanstva na godišnjoj razini izdavati oko 140.000 do 150.000 viza. Stoga je iznimno važno da konzularni službenici budu odgovarajuće osposobljeni za postupak izdavanja viza u skladu sa schengenskom pravnom stečevinom i standardima. Bitan dio postupka podrazumijeva mogućnost provjere vjerodostojnosti putovnica i ostalih isprava koje se prilažu uz zahtjev za vizu. Danas predstavljeni twinning light projekt vrijedan 250 000 EUR, koji provodi Ministarstvo vanjskih poslova Republike Finske, stoga je važan korak u pripremama Republike Hrvatske za ulazak u područje Schengena.

 

 



Priopćenja