Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Počeo drugi dan Croatia Foruma u Dubrovniku

Panel raspravom na temu "Energetska politika Europske unije" u petak je u Dubrovniku počeo drugi i posljednji dan Croatia Foruma, posvećenog europskoj energetskoj...

(Hina) - Panel raspravom na temu "Energetska politika Europske unije" u petak je u Dubrovniku počeo drugi i posljednji dan Croatia Foruma, posvećenog europskoj energetskoj sigurnosti.

Panelisti, među kojima latvijski i švedski ministri vanjskih poslova Edgars Rinkevičs i Carl Bildt te predstavnici ministarstava vanjskih poslova Austrije, Slovačke, Litve, Portugala i Rumunjske, razgovarat će o načinima kojima treba postići sigurnost opskrbe kućanstava i industrije po pristupačnim i konkurentnim cijenama.

Sudionicima rasprave od pomoći će biti činjenica da je u svibnju 2013. Europsko vijeće dogovorilo niz smjernica na četiri područja energetske politike koje bi zajedno trebale omogućiti EU-u da poveća konkurentnost i odgovori na izazove visokih cijena i drugih povezanih troškova.

Posljednja rasprava Croatia Foruma održat će se na temu "Energetska sigurnost EU-a i Južni plinski koridor" u kojoj će o potrebi EU-a da osigura diversificirane izvore i pravce opskrbe, međusobno potpuno povezanu dvosmjernu plinsku mrežu i povećanje skladišnih kapaciteta i infrastrukture, među ostalima, razgovarati i hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

U stanci između dviju panel rasprava Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Portugala trebali bi potpisati zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović i portugalski državni tajnik za europske poslove Bruno Macaes.

Osim njihova susreta, tijekom dana predviđeni su bilateralni razgovori ministrice Vesne Pusić s ministrom vanjskih poslova Albanije Ditmirom Bushatijem, državnim tajnikom u austrijskom MVP-u Reinholdom Lopatkom, zamjenikom slovačkog ministra vanjskih poslova Peterom Burianom i švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom.

U četvrtak se ministrica Pusić, osim sudjelovanja u prvoj panel raspravi na dubrovačkom skupu, bilateralno susrela s turskim i crnogorskim kolegama Ahmetom Davutogluom i Igorom Lukšićem.
 



Priopćenja