Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska pozdravlja usvajanje Rezolucije VS 2118

Republika Hrvatska pozdravlja usvajanje Rezolucije 2118 Vijeća sigurnosti UN-a od 27. rujna 2013. o Siriji, koju smatra važnim korakom prema iznalaženju održivog političkog...

Republika Hrvatska pozdravlja usvajanje Rezolucije 2118 Vijeća sigurnosti UN-a od 27. rujna 2013. o Siriji, koju smatra važnim korakom prema iznalaženju održivog političkog rješenja za sirijsku krizu. Rezolucija je uslijedila nakon odluke Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) kojom se utvrđuje plan uništavanja sirijskog kemijskog oružja te otvara mogućnost primjene međunarodnih standarda za prevenciju širenja oružja za masovno uništenje.

Pozivamo sirijsku stranu na pridržavanje svih obveza i rokova postavljenih navedenim dokumentima kako bi se osiguralo potpuno uništavanje sirijskog kemijskog oružja najkasnije do polovice 2014. godine. Očekujemo da sirijske vlasti nastave bezuvjetno surađivati s UN-om i OPCW-om te da najkasnije do 1. listopada 2013. omoguće ulazak inspekcijskom osoblju OPCW-a u Siriju te nesmetani rad i pristup svim lokacijama.

Hrvatska smatra važnim što Rezolucija utvrđuje da uporaba kemijskog oružja predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, te afirmira načelo odgovornosti za one koji su ga upotrijebili.

Izražavamo uvjerenje da će Rezolucija, kojom se potvrđuje i Ženevski communiqué od 30. lipnja 2012., biti poticaj za pregovore i sazivanje mirovne konferencije Ženeva II kako bi se okončalo krvoproliće te pronašlo trajno političko rješenje sukoba u Siriji. Hrvatska se od početka zauzima za mirnu tranziciju vlasti u Siriji, a uspostavu prijelazne vlade s punim ovlastima vidimo kao prvi nužan korak u stvaranju uvjeta za razvoj Sirije kao demokratskog i inkluzivnog društva. Pozivamo također na dodatne napore u cilju osiguranja humanitarne pomoći za ugroženo sirijskog stanovništvo.



Priopćenja