Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić: 90% dobiti žene reinvestiraju u obitelj

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predsjedala je 26. rujna sastankom na visokoj razini Komisije za izgradnju mira na temu "Ekonomsko osnaživanje žena u izgradnji mira"...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predsjedala je 26. rujna sastankom na visokoj razini Komisije za izgradnju mira na temu "Ekonomsko osnaživanje žena u izgradnji mira". Na sastanku je sudjelovalo dvanaest ministara vanjskih poslova, zatim izvršna direktorica UN Women, kao i brojni drugi predstavnici državnih institucija i NGO-a.

Ministrica je kazala kako je ulaganje u obrazovanje žena te njihovo sudjelovanje u gospodarstvu ključno za izgradnju održivog mira. „Žena ulaže u obitelj i školovanje djece, i to 90% svoje zarade dok samo 40% muškaraca čini to isto. Ekonomsko osnaživanje žena jedan je od prioriteta na agendi globalnog drživog razvoja“, istaknula je ministrica Pusić.

Prioriteti i potrebe žena rijetko se uzimaju u obzir u post-konfliktnim politikama i projektima. „Trebamo više žena za pregovaračkim stolom u mirovnim pregovorima, na donatorskim konferencijama i na sastancima o post-konfliktnim prioritetima“, riječi su Phumzile Mlambo-Ngcuga, izvršne direktorice UN Women. Ostali govornici istaknuli su problem nedovoljne zastupljenosti žena u lokalnim i nacionalnim vladama, odnosno procesu donošenja odluka koje bi išle u prilog njihovoj fizičkoj i ekonomskoj sigurnosti jer su u poslijeratnim razdobljima često ne samo ekonomski marginalizirane, nego su i žrtve seksualnog i drugih oblika nasilja.

Države članice Komisije za izgradnju mira na kraju sastanka su usvojile Deklaraciju čiji su naglasci sljedeći: ekonomsko osnaživanje žena integralan je element post-konfliktnog oporavka, ekonomskog i održivog razvitka; rodnu jednakost potrebno je ugraditi u planove ekonomskog oporavka; treba poticati post-konfliktna društva da omoguće zapošljavanje žena, njihovo profesionalno usavršavanje i motiviranje na snažnije uključivanje na tržište rada, kako bi samostalno i dugoročno mogle uzdržavati svoja domaćinstva.

 

Govor ministrice Pusić na engleskom jeziku:

Govor ministrice Pusić pročitajte ovdje:

Komisija za izgradnju mira - "Ekonomsko osnaživanje žena u izgradnji mira"
 

 



Priopćenja