Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministrice Joško Klisović susreo se s mađarskom državnom tajnicom za EU poslove Enikö Györi

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, susreo se s državnom tajnicom za EU poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Mađarske Enikö Györi...

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, susreo se s državnom tajnicom za EU poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Mađarske Enikö Györi. Sugovornici su izrazili zadovoljstvo iznimno dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima između dvije zemlje, a osobiti naglasak je stavljen na daljnju suradnju u okviru institucija EU i mogućnosti u jačanju bilateralne gospodarske suradnje. Hrvatska i Mađarska dvije su susjedne zemlje koje imaju brojne zajedničke ciljeve u smislu vanjske i gospodarske politike. U tom se kontekstu razgovaralo o mogućnostima još boljeg prometnog povezivanja, kako cestovnog tako i željezničkog te o provođenju daljnjih različitih prekograničnih projekata koji imaju za cilj poboljšanje životnih uvjeta građana s obje strane granice. Zamjenik ministrice Klisović i državna tajnica Györi razmatrali su i mogućnosti suradnje na projektima u sektoru energetike, naročito u svjetlu diversifikacije dobavnih pravaca i jačanja energetske sigurnosti prostora Jugoistočne Europe.

S državnom tajnicom Enikő Győri susreo se i pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić koji se zahvalio Mađarskoj na potpori koju je Hrvatskoj pružala tijekom pristupanja Europskoj uniji. Glavne teme razgovora bile su proširenje EU na zemlje Jugoistočne Europe i važnost intenzivne suradnje u okviru Višegradske skupine (V4+). Također se govorilo o koordinaciji europskih poslova u dvjema državama. Potvrđena je namjera nastavka suradnje u okviru Europske unije na politikama od zajedničkog interesa.

 



Priopćenja