Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice Marušić u Finskoj o proširenju EU, gospodarskoj diplomaciji i twinningu

Politika proširenja, gospodarska kriza u EU i gospodarska diplomacija bile su glavne teme razgovora pomoćnika ministrice za europske poslove Hrvoja Marušića s...

Politika proširenja, gospodarska kriza u EU i gospodarska diplomacija bile su glavne teme razgovora pomoćnika ministrice za europske poslove Hrvoja Marušića s  K.Halonenom, državnim tajnikom za EU poslove u Uredu premijera Finske i J. Ottmanom, zamjenikom direktora Direkcije za Europu u finskom ministarstvu vanjskih poslova.  

U pogledu politike proširenja posebno je naglašena uloga RH kao nove članice EU u prenošenju znanja i iskustava državama Jugoistočne Europe u procesu europskih integracija. Hrvatska će se aktivno uključiti u reformske procese u okviru zajedničkih politika Unije, među njima i ekonomske politike u svjetlu ekonomske krize. Finskim sugovornicima predstavljen je plan razvoja gospodarske diplomacije u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH i iskazan interes za finskim iskustvima na tom području. Finska strana prezentirala je projekt Team Finland, u koji su uključena tijela državne uprave i privatni sektor, kako bi zajednički promovirali finsko gospodarstvo na svjetskom tržištu.  

Na odvojenom sastanku s Pekkom Soiniem, generalnim direktorom Tekesa, finskim liderom u financiranju istraživanja i inovacija, pomoćnik Marušić razgovarao je o suradnji na zajedničkim twinning projektima prema državama regije.



Priopćenja