Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVEP pozdravlja dogovor iz Ženeve

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pozdravlja okvirni dogovor o uništenju sirijskog kemijskog oružja...

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pozdravlja okvirni dogovor o uništenju sirijskog kemijskog oružja, kojeg su postigli državni tajnik SAD-a John Kerry i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, 14. rujna u Ženevi.

Hrvatska prioritetnim smatra potpunu provedbu Okvirnog dogovora, što uključuje i što skorije donošenje relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Od ključne je važnosti da Vlada u Damasku bezuvjetno i bez odlaganja počne surađivati s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja (OPCW) kako bi kemijsko oružje što prije došlo pod međunarodni nadzor, a zatim bilo i uništeno.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izražava nadu da će postizanje okvirnog dogovora o uništenju sirijskog kemijskog oružja pomoći oživljavanju procesa Ženeva II, kako bi se okončalo nasilje u Siriji i postiglo trajno političko rješenje za krizu u toj zemlji.
 



Priopćenja