Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić na predstavljanju knjige „Političke institucije Europske unije“

Predstavljajući knjigu dr.sc. Darija Čepe „Političke institucije Europske unije“, prva potpredsjednica Vlade i mvep Vesna Pusić rekla je kako na često pitanje koje postavljaju...

Predstavljajući knjigu dr.sc. Darija Čepe „Političke institucije Europske unije“, prva potpredsjednica Vlade i mvep Vesna Pusić rekla je kako na često pitanje koje postavljaju hrvatski građani "Gdje mi točno idemo ulaskom u EU?" odgovor mogu naći u predstavljenoj knjizi koja govori o ključnoj temi svih građana Europske unije –instrumentima, načinu funkcioniranja, pravilima, načinu donošenja odluka, kreiranju politika, suodnosu i nadležnosti institucija u kojima od kraja siječnja 2012. godine (nakon referenduma) sudjeluju i građani RH.

„Pozicija država i njihovi pripremljeni i artikulirani interesi predstavljaju najvažniju zadaću punopravnog članstva u EU i stoga ova knjiga“, naglasila je ministrica Pusić „hrvatskim, sada i europskim građanima služi kao svojevrstan instrument za pokušaj smanjivanja pogreški u tom poslu“. Ministrica je istaknula razliku između vidljive i puno važnije – nevidljive Europe, budući se većina (pripremnih) odluka, naročito političkih, donosi na javnosti nevidljiv način.

Ministrica se osvrnula i na same početke europskih integracija kada je „bilo malo toga za napisati, ali su postojali jaki, veliki europski lideri“, postavljajući i pitanje – koji je profil današnjeg europskog lidera?

Uz ministricu Pusić i autora dr. Čepu, knjigu su predstavili i Goran Radman, predsjednik Upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, prof. dr. sc. Slaven Ravlić, recenzent knjige te Ilija Ranić, urednik nakladničke kuće Plejada.



Priopćenja