Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska podupire izjavu o Siriji

Hrvatska podupire izjavu o Siriji koju su na marginama sastanka G20 u Sankt Petersburgu 06. rujna usvojile Australija, Kanada, Francuska, Italija, Japan...

Hrvatska podupire izjavu o Siriji koju su na marginama sastanka G20 u Sankt Petersburgu  06. rujna usvojile Australija, Kanada, Francuska, Italija, Japan, Republika Koreja, Saudijska Arabija, Španjolska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, kojom se, među ostalim, „najoštrije osuđuju stravičan napad kemijskim oružjem 21. kolovoza u predgrađu Damaska“ te u kojem se poziva „na snažni međunarodni odgovor na takvu tešku povredu pravila, koji bi poslao jasnu poruku da se takvo što nikada ne smije ponoviti te da oni koji su ga počinili moraju odgovarati“. Tom se izjavom također pozivaju UN-ovi istražitelji da što prije prezentiraju rezultate istrage te se naglašava kako „nema vojnog rješenja sirijskog konflikta te se ponovno potvrđuje potreba traženja političkog rješenja kroz punu implementaciju 2012 Ženeva Communiqea“.

Također, ova izjava s margina sastanka G20, u svim ključnim elementima poklapa se s izjavom visoke predstavnice EU Catherine Ashton danom nakon sastanka ministara vanjskih poslova u Vilniusu, u subotu 07. rujna u kojoj je istaknuto kako je “kemijski napad bio kršenje međunarodnog prava, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti i jednoglasno ga osuđujemo” te se navodi kako “međunarodna zajednica ne može ostati ravnodušna. Potreban je jasan i snažan odgovor kako bi bilo jasno da su takvi zločini neprihvatljivi i da ne mogu biti nekažnjeni”. Izjava visoke predstavnice također poziva Vijeće Sigurnosti Ujedinjenih Naroda da se ujedini u naporima kako bi se spriječili bilo kakvi budući napadi kemijskim oružjem te ističe kako “samo političko rješenje može spriječiti strašno krvoproliće”.

Hrvatska još jednom ponavlja kako je potrebno spriječiti bilo kakvu upotrebu kemijskog oružja, zaustaviti krvoproliće u Siriji i pronaći trajno političko rješenje za tu zemlju.



Priopćenja