Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Svjetski je dan humanitarnosti

Danas, 19. kolovoza, obilježava se Svjetski dan humanitarnosti kojim odajemo počast onima koji se suočavaju s opasnostima kako bi nesebično pomogli drugima...

Danas, 19. kolovoza, obilježava se Svjetski dan humanitarnosti kojim odajemo počast onima koji se suočavaju s opasnostima kako bi nesebično pomogli drugima.

Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku o obilježavanju Svjetskog dana humanitarnosti, na dan kada je 2003. g. izvršen bombaški napad na sjedište UN-a u Bagdadu kada su poginula 22 pripadnika UN osoblja.

Kao odgovorna zemlja donatorica, Hrvatska se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana humanitarnosti promičući vrijednosti humanitarnosti i solidarnosti, a pokazala je to i kao nova članica EU, upućivanjem žurne pomoći pri gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

Kao nadležno tijelo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova planira, koordinira i provodi politiku humanitarne pomoći Vlade Republike Hrvatske u zemljama u razvoju te podržava rad humanitarnih UN agencija i nevladinih organizacija.



Priopćenja