Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić na sastanku Vijeća za vanjske poslove

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je 22. srpnja na sastanku Vijeća za vanjske poslove, prvom na kojem Hrvatska sudjeluje u svojstvu punopravne članice EU...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je 22. srpnja na sastanku Vijeća za vanjske poslove, prvom na kojem Hrvatska sudjeluje u svojstvu punopravne članice EU. Teme sastanka bile su Južno susjedstvo (Sirija, Egipat), Strateški okvir za regiju Velikih jezera/Kongo, Somalija, Mali, Bliskoistočni mirovni proces, Libanon i Istočno partnerstvo. Visoka predstavnica Ashton predstavila je i prvo godišnje izvješće o provedbi Strateškog okvira i Akcijskog plana EU o ljudskim pravima i demokraciji. Nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove održan je i ministarski sastanak Istočnog partnerstva, kao priprema za Summit Istočnog partnerstva koji će se održati u Vilniusu 28.-29.11.2013.

Vezano uz Egipat, ministri EU28 pozvali su sve političke strane na pomirbu i poduzimanje napora za stabilizaciju zemlje i nove izbore, a nakon izvješća visoke predstavnice Ashton o svom posjetu toj zemlji prošlog tjedna. Na temu Bliskoistočnog mirovnog procesa održana je videokonferencija s američkim državnim tajnikom Kerryjem, koji je izvijestio o spremnosti palestinske i izraelske strane za pokretanjem izravnih pregovora.

Potaknuti sumnjom da je Hezbollah odgovoran za bombaški napad u Burgasu prošle godine, donesena je i odluka o uvrštavanju vojnog krila Hezbollaha na listu terorističkih organizacija. „Hrvatska je bila prilično suzdržana oko ovog stava, na kraju smo dogovorili kompromis da se ne radi o cijeloj organizaciji nego o vojnom krilu. Budući da Hezbollah participira u Vladi Libanona, nestabilne zemlje u nestabilnom okruženju, bilo je važno definirati da se radi o vojnom krilu, kako se ne bi doprinijelo daljnjoj destabilizaciji Libanona“, izjavila je ministrica Pusić nakon sastanka.

Također, Vijeće je potvrdilo i okvir za daljnju EU pomoć i politiku prema Mianmaru za razdoblje do najavljenih izbora 2015.g. Pri tom su ciljevi EU poticanje političkog, društvenog i gospodarskog razvoja zemlje,  promicanje zaštite ljudskih prava i pomoć vladi Mianmara u učvršćivanju pozicije svoje zemlje na međunarodnoj sceni.

Među ostalim, Franz Michael Skjold Mellbin imenovan je posebnim predstavnikom EU u Afganistanu.

Vijeće je bez rasprave usvojilo zaključke o Bosni i Hercegovini, rekla je ministrica Pusić dodajući kako je u zaključcima izražena zabrinutost situacijom u BiH i njenom zaostajanju u odnosu na ostale države regije. Zaključci pozivaju na nužnost provedbe odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, rekla je mvep Pusić. „Postoji određena kontradiktornost između Daytonskog koncepta BiH s jedne strane i presude u slučaju Sejdić-Finci. To ne znači da ne treba provoditi tu odluku, nego sustavno, s punim razumijevanjem i rješavanjem pitanja političke reprezentacije sva tri naroda u BiH prići provedbi odluke Sejdić- Finci“, kazala je ministrica. „Smatram da BiH u ovom trenutku treba pokazati napredak gdje god je to moguće. Jedno od pitanja je i registriranje vojne imovine i aktiviranje mape puta za članstvo u NATO-u. Napredovanje BiH prema članstvu u NATO-u je vrlo važno za stabilnost cijele regije jer bi stvorilo pozitivnu percepciju o BiH kao zemlji koja je spremna provesti zacrtane ciljeve, a što bi onda i pomoglo stvaranju pozitivnijeg ozračja za rješavanje ostalih pitanja“ naglasila je ministrica Pusić.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka, mvep Pusić je kazala da se do sada nije bilo riječi o inicijativi Vatikana za pokretanje dijaloga Crkve i Vlade u RH na najvišoj razini.

Ministrica je ponovila kako Europska komisija brani interese država članica, pa tako i Hrvatske, u pregovorima s državama CEFTA-e „jedno pravilo koje je univerzalno i koje je dogovoreno unaprijed je održavanje tzv. tradicionalne trgovine, što znači oni trgovinski uvjeti koji su vrijedili do članstva se u izmijenjenim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju nastavljaju. To je princip koji EK uvijek brani u slučaju svih DČ, u čemu iskustva ima i Hrvatska iz vremena kad nije bila članica EU“ kazala je ministrica.

Na pitanje o prijevodu odluke o Europskom uhidbenom nalogu ministrica je kazala: "Prijevod očito nije stručno redigiran kako je trebao biti, ali to ne utječe na naš politički stav i dogovore s Komisijom". Dodala je da Hrvatska u razgovorima s Europskom komisijom nastoji pronaći rješenje za to pitanje, te da se ono može očekivati u drugoj polovici godine.

Izjavu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić možete poslušati na sljedećim linkovima:

 

Ton 1

Ton 2

 

 

 

 



Priopćenja