Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Neformalni sastanak političkih direktora država članica EU u Vilniusu

Zamjenik ministrice Joško Klisović sudjelovao je 8. i 9. srpnja u Vilniusu na neformalnom sastanku političkih direktora država članica EU-a, u organizaciji litavskog...

Zamjenik ministrice Joško Klisović sudjelovao je 8. i 9. srpnja u Vilniusu na neformalnom sastanku političkih direktora država članica EU-a, u organizaciji litavskog Predsjedništva.

Sastanak je bio prilika za raspravu i razmjenu stajališta o čitavom nizu aktualnih vanjskopolitičkih tema na EU agendi, među kojima se ističu globalna pitanja klimatskih promjena, vodne sigurnosti, energetske diplomacije i prirodnih resursa.

Politički direktori su također razmotrili ukupnu situaciju na Bliskom Istoku te posebnu pažnju posvetili aktualnim događanjima u Egiptu i predstojećim aktivnostima EU u pogledu krize u toj zemlji.

Zamjenik ministrice Klisović se, među ostalim, posebno osvrnuo na područje energetske diplomacije te u tom smislu naglasio značenje novih energetskih pravaca za dostavu kaspijskog plina za unaprjeđenje energetske sigurnosti i neovisnosti Europe. Također je podcrtao važnost daljnjeg napretka u razvoju unutarnjeg energetskog tržišta te izgradnji energetske infrastrukture, uključujući izgradnju interkonektora, čime će se maksimalizirati učinci odluke konzorcija Shah Deniz II o dobavnom pravcu za kaspijski plin u Europu, u kontekstu izgradnje Jonsko-jadranskog plinovoda.



Priopćenja