Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska i Slovenija poslat će zajedničko pismo baselskoj banci

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njen slovenski kolega Karl Erjavec na sastanku 5. srpnja u dvorcu Strmol uskladili su...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njen slovenski kolega Karl Erjavec na sastanku 5. srpnja u dvorcu Strmol uskladili su sadržaj zajedničkog pisma kojim će Banku za međunarodno poravnanja u Baselu zamoliti za podršku u nastavku pregovora oko prenesene devizne štednje Ljubljanske banke.

„U tom cilju ministar Erjavec i ja potpisali smo zajedničko pismo baselskoj banci u kojem ih molimo da se pod njezinim okriljem taj problem počne rješavati. Dogovorili smo također da će u slučaju potreba za dodatnim pojašnjenima, na raspolaganu stajati naši financijski stručnjaci“, rekla je ministrica Pusić.

Ministrica Pusić poručila je da će se Hrvatska držati Memoranduma i da će to činiti  i dalje. „Memorandum o razumijevanju govori o zastoju sudskih postupaka, a ne o povlačenju tužbi o čemu nismo razgovarali. Složili smo se o zastoju postupaka kao što piše u Memorandumu“, rekla je ministrica. Dodala je da se Memorandum tiče isključivo prenesene štednje što je problem koji postoji u Hrvatskoj. Pitanje ostalih oblika štednje, kao što je ona koja nije prenesena, je posebno pitanje čije rješavanje ne proizlazi iz Memoranduma. „Slažemo se da i o tom pitanju treba razgovarati“, rekla je ministrica.

Ministar Erjavec je rekao da je stajalište slovenske strane da bi tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima morale "mirovati do konačnog rješenja". Kad je riječ o sukcesiji, istaknuo je da je uputio pismo ostalim sljednicama bivše Jugoslavije u kojemu ih poziva da se što više pitanja koja su nastala raspadom nekadašnje SFRJ rješava temeljem priloga C sporazuma o sukcesiji SFRJ, koji je potpisan u Beču 2001. i koji su ratificirale sve države sljednice, ocijenivši da je to jedini dokument kojim su predviđeni načini rješavanja problema nastalih raspadom nekadašnje zajedničke države.

Na pitanje o mogućem ulasku Nove ljubljanske banke na hrvatsko tržište, ministrica Pusić je rekla da u skladu s pravilima Europske unije, od 1. srpnja bilo koja banka iz Europske unije slobodno može otvoriti svoju podružnicu.

Slovenski ministar je čestitao Hrvatskoj na ulasku u punopravno članstvo Europske unije, izrazivši zadovoljstvo time što je hrvatska ministrica došla u posjet Sloveniji samo nekoliko dana nakon tog događaja.



Priopćenja