Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministrice Klisović na zasjedanju ECOSOC-a

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović predvodio je hrvatsko izaslanstvo 2. srpnja na Visokom segmentu ovogodišnjeg supstantivnog zasjedanja Gospodarskog...

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović predvodio je hrvatsko izaslanstvo 2. srpnja na Visokom segmentu ovogodišnjeg supstantivnog zasjedanja Gospodarskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda (ECOSOC), koje se održava od 1. do 26. srpnja u Ženevi.

U sklopu opće rasprave, zamjenik Klisović govorio je o naporima koje je Hrvatska uložila za usklađivanje vlastitoga sustava za promicanje znanosti, istraživanja i inovacija s najboljom praksom u razvijenim državama i Europskoj uniji. Naglasio je važnost kreativnosti i inovacija za razvoj gospodarstva te spremnost Hrvatske da svoja iskustva iz posljednjih 20 godina podijeli s partnerskim državama.

Na ovogodišnjem zasjedanju u Ženevi govori se o ulozi znanosti, tehnologije i inovacija, kao i potencijala kulture u promicanju održivog razvoja i postizanja UN-ovih Milenijskih razvojnih ciljeva (MDGs). Raspravlja se i o doprinosu ECOSOC-a u izradi novog Post- 2015. globalnog okvira za održivi razvoj te o aktualnom stanju svjetskog financijskog i trgovinskog sustava i njegovim implikacijama za postizanje razvojnih ciljeva UN-a. 

Visoki segment zasjedanja ECOSOC-a bit će zaključen 4. srpnja 2013. usvajanjem Ministarske deklaracije ECOSOC 2013.

U hrvatskom izaslanstvu sudjeluju i Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, Ivo Radković, načelnik sektora za industriju Ministarstva gospodarstva te Miljenka Kuhar, voditeljica Službe za znanstvene projekte  Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Gospodarsko i socijalno vijeće jedno je od pet najvažnijih tijela UN-a, a Republika Hrvatska punopravna je članica u mandatnom razdoblju 2013-2015. Ovogodišnje zasjedanje ECOSOC-a od posebnog je značaja za Hrvatsku jer po prvi puta sudjeluje u raspravama u okviru UN-a kao punopravna članica Europske unije.



Priopćenja