Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak Igmanske inicijative: "Suradnja u regiji nakon ulaska Hrvatske u EU"

Potreba jačanja suradnje na parlamentarnoj razini i korištenje pozitivnih iskustava glavne su odrednice istaknute danas na regionalnoj konferenciji koja se pod nazivom...

(Hina) Potreba jačanja suradnje na parlamentarnoj razini i korištenje pozitivnih iskustava glavne su odrednice istaknute danas na regionalnoj konferenciji koja se pod nazivom "Suradnja u regiji nakon ulaska Hrvatske u EU" održava u Zagrebu u sklopu sastanka Igmanske inicijative.

Prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je nakon noći u kojoj je Hrvatska postala 28. punopravna članica Europske unije da je za nama 12 godina intenzivnog posla koji je rezultirao ulaskom Hrvatske u EU.

"Dugo smo radili i pripremali se, a već neko vrijeme i sudjelujemo u radu europskih institucija, samo nismo mogli glasovati", rekla je ministrica Pusić i dodala da smo mi "živi primjer i dokaz da je to moguće i u našoj regiji". "Za Hrvatsku i sve zemlje u regiji sposobnost da stabiliziramo vlastitu regiju i za nju preuzmemo odgovornost je naša jedina prava dodana vrijednost u europskim i globalnim međunarodnim odnosima", istaknula je.

Podsjetila je da je kroz povijest naša regija često bila polazna točka destabilizacije cijele Europe i - ako smo sazreli da preuzmemo odgovornost za stabilizaciju regije - radimo europski i svjetski i globalni posao. Apsolutno važno za našu i zemlje u regiji je da nastavimo tim putem, rekla je. Članstvo zemalja u regiji u Europskoj uniji nije samo proširenje, nego i konsolidacija europskog teritorija, i na tome ćemo i dalje raditi, najavila je ministrica.

U ime saborskog Odbora za vanjsku politiku Igor Kolman istaknuo je da će doprinos Hrvatske u Europskoj uniji biti snažna potpora njezinu proširenju iako u njoj vlada zamor proširenjem pod utjecajem ekonomske krize. Hrvatska će osobito podupirati zemlje u regiji u pristupanju Europskoj uniji jer je glavni cilj reforma institucije i države da budu funkcionalni i na usluzi građanima. To je ideja priključivanja, istaknuo je Kolman.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je kako će ulazak Hrvatske u EU utjecati i na ostale zemlje u regiji da usvoje standarde, što će biti prepoznato. "Europska unija je danas najelitniji gospodarsko-politički krug", ustvrdio je Mesić. "Europa se mora udružiti jer samo takva može biti značajan igrač u svijetu", istaknuo je. Po njegovim riječima, Europa mora riješiti neke svoje institucionalne probleme kako se ne bi dogodile nova Grčka ili Španjolska, ali, rekao je, sve su to rješivi problemi.

Supredsjednik Igmanske inicijative za Hrvatsku Zoran Pusić istaknuo je kako je Hrvatska svjesna da ulaskom u EU ostaje u regiji i može izabrati dva puta - jedan da bude zemlja s 4,3 milijuna stanovnika u asocijaciji s 500 milijuna građana na rubu i među ekonomski najnerazvijenijima, ili da bude zemlja koja će pridonijeti da se ovaj neobično važan dio Europe pretvori u zonu mira i suradnje. Tada više neće biti važna ni veličina ni broj stanovnika, nego Hrvatska postaje važna članica Europske unije, a regija važan dio za proširenje Europske unije, dodao je Zoran Pusić.



Priopćenja