Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pusić: dodana vrijednost RH u EU prinos stabilizaciji regije

(Hina) - Dodana vrijednost ulaska Republike Hrvatske (RH) u Europsku uniju (EU) je ključni doprinos Hrvatske stabilizaciji jugoistoka Europe, koji je često u povijesti...

(Hina) - Dodana vrijednost ulaska Republike Hrvatske (RH) u Europsku uniju (EU) je ključni doprinos Hrvatske stabilizaciji jugoistoka Europe, koji je često u povijesti bio točka destabilizacije, i u tome je naša važnost veća od naše veličine, istaknula je prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u prigodi ulaska naše zemlje u zajednicu europskih država i naroda.

Prva potpredsjednica vlade 'vidi' realnu šansu Republike Hrvatske da bude uspješna u toj zadaći izgradnje stabilnih odnosa u regiji i stabilizaciji država regije. Uz napomenu da ta zadaća nije jednostavna, ministrica Pusić uvjerena je da je Hrvatska za to spremna .

Istaknula je da smo kao država i društvo sazreli tijekom teških i zahtjevnih pregovora o pridruživanju, te da ubuduće moramo raditi svjesnije i s više napora na izgradnji hrvatskoga društva i države.

Jer, napomenula je, dodatnu svjesnost i odgovornost morat ćemo pokazati od 1. srpnja ove godine kada će RH i službeno postati 28. članica EU-a, budući da EU neće riješiti naše probleme već će to biti naš posao.

Ipak, podsjetila je da, dvije trećine hrvatskih građana smatra da je upravo EU okvir u kojemu imamo šansu da svoju zemlju uredimo tako da bude na usluzi svim građanima.

Zato ćemo, smatra, od 1. srpnja morati svladati svijest da o nama ovisi kako ćemo se postaviti u promicanju i zaštiti naših užih i globalnih interesa, kao i da se o brojnim pitanjima u EU više neće moći odlučiti bez Hrvatske.

Toga moramo postati svjesni u vrlo kratkome roku jer se vrijeme za prilagodbu mjeri u danima, rekla je Pusić. Istaknula je da HAZU treba 'odigrati' veliku i važnu ulogu u formiranju hrvatskih intersa i ciljeva kao institucija u kojoj je hrvatska intelektualna elita.

Potpredsjednica vlade svjesna je da RH ulazi u Uniju u trenutku bez euforije, koja je pak 2004. pratila ulazak zemalja s našega šireg područja u EU, kao i da je vrijeme našega ulaska različito od onoga 2007. kada je bilo kritika da su zemlje koje su tada ušle u EU bile za to nedovoljno pripremljene. S tim u vezi, podsjetila je kako je to proširenje 2007. za EU bilo važno zbog geopolitičkih razloga.

U osvrtu na 12 godina dug put kojim je Hrvatska 'hodala' prema punopravnome članstvu u EU, a na kome su, kako je rekla ministrica Pusić, bile mnoge nepredvidive teškoće, istaknula je da je taj put označila izgradnja političkoga konsenzusa od deklarativnoga do stvarnoga - radnog konsenzusa.

"Čast mi je da ćemo 'zakotrljati našu loptu' 1. srpnja", zaključila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Govor ministrice Pusić pročitajte ovdje:

Svečana sjednica HAZU-a povodom ulaska RH u EU



Priopćenja