Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

“Komuniciranje Europe”: Neformalni sastanak dužnosnika Jugoistočne Europe, Opatija, 13.-15. lipnja

Neformalni sastanak dužnosnika Jugoistočne Europe nadležnih za europske poslove, posvećen temi “Komuniciranje Europe”, posebno u kontekstu proširenja, održan je...

Neformalni sastanak dužnosnika Jugoistočne Europe nadležnih za europske poslove, posvećen temi “Komuniciranje Europe”, posebno u kontekstu proširenja, održan je 13. – 15. lipnja 2013. u Opatiji. Predstavnici RH, BiH, Srbije, Crne Gore i generalni direktor za proširenje Europske komisije, Stefano Sannino, razgovarali su o mehanizmima komuniciranja Unije s građanima i naglasili važnost sustavnog informiranja i edukacije medijskih kuća, posebice urednika.

Hrvatski uspjeh u pregovorima za članstvo dodatna je potvrda uspjeha politike proširenja Europske unije, politike koja donosi stabilnost i prosperitet svim budućim (i postojećim) članicama. Naglašena je potreba predanog nastavka provedbe reformi u regiji kako bi se ostvarila očekivana članstva. Centar za izvrsnost identificiran je kao instrument kojim RH osigurava podršku i kvalitetan prijenos znanja o pregovorima o članstvu u EU, a od Hrvatske se očekuje dodatna potpora, posebice u području priprema pregovaračkih stajališta u poglavljima koja tvore okvire pregovora. Zaključeno je kako će članstvom u Uniji odgovornost Hrvatske u regiji biti puno veća nego dosad te kako države članice i Europska komisija vjeruju da će Hrvatska kvalitetno pridonijeti revitalizaciji procesa proširenja.

Sudionici su u sklopu sastanka također posjetili Medžlis Islamske zajednice Rijeka, te Euro Expo u Rijeci, koji je otvorio predsjednik Republike, dr. Ivo Josipović.  



Priopćenja