Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održan savjetodavni odbor Europske unije i Hrvatske

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan je 18. lipnja XIII. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Europske unije i Republike Hrvatske...

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan je 18. lipnja XIII. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Europske unije i Republike Hrvatske pri Europskom gospodarsko-socijalnom odboru. Na sastanku su uz članove Odbora sudjelovali pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, ravnatelj Vladinog ureda za udruge Igor Vidačak i pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Marko Krištof.

Pomoćnik ministrice Marušić predstavio je završnu fazu pristupanja RH EU naglasivši kako je hrvatski pristupni proces bio zahtjevan, ali je u svakom trenutku imao čvrsti oslonac u političkom konsenzusu i podršci socijalnih partnera, kao i samih građana. „Ulaskom u EU Ministarstvo vanjskih i europskih poslova imati će ključnu ulogu u koordinaciji europskih poslova koja je bitan preduvjet za sudjelovanje u artikuliranju i aktivnoj provedbi politika Europske unije“, rekao je pomoćnik Marušić te naglasio važnost nastavka procesa proširenja na države jugoistočne Europe u kojem će Hrvatska imati konstruktivnu ulogu.

Zajednički savjetodavni odbor djeluje od 2007. godine. Trenutno Odborom supredsjedaju Ana Milićević Pezelj i Christoph Lechner, a članovi su predstavnici Europskog gospodarsko-socijalnog odbora i predstavnici poslodavaca, sindikata te organizacija civilnog društva iz Hrvatske.

Nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji Odbor prestaje s radom, a Hrvatsku će  u Europskom gospodarsko-socijalnom odboru predstavljati 9 izabranih članova iz redova poslodavaca, sindikata i civilnog društva.



Priopćenja