Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Šefčovič: RH vjerojatno najbolje pripremljena zemlja za EU

„Hrvatska je vjerojatno najbolje pripremljena zemlja koja će se pridružiti Europskoj uniji“, rekao je u potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za međuinstitucionalne odnose i administraciju Maroš Šefčovič...

„Hrvatska je vjerojatno najbolje pripremljena zemlja koja će se pridružiti Europskoj uniji“, rekao je u potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za međuinstitucionalne odnose i administraciju Maroš Šefčovič nakon sastanka s prvom potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. "Vjerujem da će vaš početak funkcioniranja kao zemlje članice biti puno brži i lakši nego većine zemalja članice koje su se pridružile 2004. i kasnije", istaknuo je Šefčovič u izjavi za medije. Istaknuo je da smatra Hrvatsku vrlo dobrim primjerom za druge zemlje u regiji te važnim signalom za proces proširenja.

Ministrica Pusić je s povjerenikom Šefčovičem razgovarala o institucionalnim aranžmanima i sudjelovanju hrvatskih stručnjaka na svim razinama u radu europskih institucija. Predviđen broj za ljude iz Hrvatske u Europskoj komisiji je 249 u razdoblju od pet godina i uključuje sve razine, od europskog povjerenika, šefova odjela do ostalih razina unutar Europske komisije.

Teme razgovora bile su još i sposobnost apsorpcije sredstava iz europskih fondova, projekt e-vlade i potreba tijesne suradnje s Komisijom, za što je povjerenik Šefčović je ponudio i obećao tijesnu suradnju i pomoć. "To nas ohrabruje i de facto ovime već počinjemo drugu fazu: ne više fazu pristupanja nego funkcioniranja kao države članice", naglasila je ministrica Pusić.



Priopćenja