Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Usvojena zajednička izjava o TAP-u i IAP-u

U Dubrovniku je u srijedu održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Transjadranskog plinovoda (TAP) i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), kako bi se potvrdila...

U Dubrovniku je u srijedu održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Transjadranskog plinovoda (TAP) i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), kako bi se potvrdila politička potpora provedbi ovih projekata. Uz hrvatsku ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, na skupu u Dubrovniku sudjelovali su i albanski ministar vanjskih poslova Aldo Bumci, ministar vanjskih poslova BIH Zlatko Lagumdžija, grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopulos, potpredsjednik crnogorske vlade Igor Lukšić i zamjenica ministrice vanjskih poslova Italije Marta Dassi.

Zemlje sudionice TAP-a i IAP-a žele u suradnji s Azerbajdžanom omogućiti opskrbu Europe kaspijskim i azerbajdžanskim plinom te povezati TAP i IAP, čime bi opskrba plina tekla iz Grčke u Albaniju i Italiju, a iz Albanije istočnom obalom Jadrana. „To će pridonijeti daljnjem jačanju energetske stabilnosti“ istaknula je ministrica Pusić i dodala kako je ovo prvi zajednički sastanak TAP i IAP zemalja.

„S obzirom na položaj, naš je interes da taj plin ide iz Grčke do Albanije te Crne Gore i potom do Splita, dokle je u Hrvatskoj već izgrađen plinovod. Potencijalno je moguće širenje ka Bugarskoj s jedne te Slovenije i Austrije s druge strane, a šest zemalja TAP i IAP izražavaju snažnu unisonu potporu tom pravcu koji je važan za Europu, osobito njen jugoistok koji je temelj stabilnosti Europe i pozitivne suradnje u regiji. Ako dođe do odluke koju podržavamo spremni smo odmah krenuti u realizaciju projekta te zahvaljujem kolegama na potpori logičnom zajedničkom gospodarskom i političkom interesu“ istaknula je mvep Pusić.

Grčki ministar Avramopoulos rekao je da će "energija određivati brzinu gospodarskog rasta, a cjevovod će regiju učiniti energetski nezavisnom, a TAP-IAP projekt će, uvjeren sam, biti sastavni dio južnoeuropskog plinskog koridora koji će samo u Grčkoj donijeti dvije tisuće novih radnih mjesta, a u regiji deset tisuća", a talijanska zmvp Dassu je naglasila da je ovo najbolja opcija ako se gledaju komercijalni parametri. Projekt su podržali i albanski i crnogorski ministri, Bumci i Lukšić, jer su šansa za plinifikaciju Albanije i Crne Gore, a mvp Lagumdžija se založio za jedinstveni projekt pod nazivom TIAP.

Na skupu je usvojena i zajednička izjava o jedinstvenoj potpori svih zemalja sudionica sastanka, pravcu transjadranskog plinovoda kao integralnom dijelu južnog plinskog koridora i optimalnoj opciji opskrbe plinom toga dijela Europe.



Priopćenja