Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministarski sastanak SEECP na Ohridu šalje poruku o važnosti nastavka europskog proširenja

"Odlazak u Europu ne znači napuštanje regije nego privlačenje Europe regiji" rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pusić govoreći na...

"Odlazak u Europu ne znači napuštanje regije nego privlačenje Europe regiji" rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pusić govoreći na ministarskom sastanku SEECP danas u Ohridu. Pozvala je na davanje datuma Srbiji i Makedoniji na sastanku Europskog vijeća krajem lipnja o.g. kao i na početak pregovora za SSP za Kosovo.

Ponovila je kako je proces pregovora važan koliko i članstvo jer znači izgradnju institucija države, ali i stabilizaciju regije. "Znači i izgradnju političke kulture koja znači da vlastite slabosti projiciramo na slabije" rekla je ministrica i dodala kako "u regiji nema prvorazrednih i drugorazrednih država, a samopoštovanje je važno jer bez njega nema ni poštivanja drugih". Zahvalila je kolegama ministrima za uspješno prevladavanje problema kako bi se ovaj sastanak mogao održati, a založila se također za primanje Kosova u SEECP.

Sastanku ministara vanjskih poslova danas na Ohridu, prisustvovali su, uz hrvatsku ministricu Vesnu Pusić i ministri vanjskih poslova Crne Gore, Srbije, Bugarske, Igor Lukšić, Ivan Mrkić i Kristian Vigenin, zatim zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova Selim Petriti, kao gost domaćina, ministra vanjskih poslova Nikole Poposkog, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić Babić, zamjenik ministra vanjskih poslova Albanije Edith Harxi kao i povjerenik EK za proširenje Štefan Füle te glavni tajnik RCC Goran Svilanović.

Moto cijelog makedonskog predsjedanja Procesom suradnje u JIE (SEECP) je "Solidarnost na djelu" s obzirom da se ove godine obilježava 50 godina od razornog potresa u Skopju.

Otvarajući sastanak, makedonski mvp Poposki podsjetio je na važnost ovog regionalnog procesa kao pomoći na putu zemalja JIE prema članstvu u EU te pozvao na daljnje proširenje kao i ispunjavanje preporuka iz Izvješća EK o napretku Makedonije iz 2012.

Novi bugarski ministar vanjskih poslova Kristian Vigenin, naglasio je potporu jačanju parlamentarne komponente Procesa i također pozvao na daljnje proširenje jer reforme na putu u EU pridonose stabilnosti regije.

Igor Lukšić, mvp Crne Gore, među ostalim je govorio o jačem povezivanju šest zemalja Zapadnog Balkana na putu europskih integracija. "Opipljiv je napredak ostvaren u europskom procesu iako predstoje brojni izazovi" rekao je srpski ministar Ivan Mrkić i dodao da je Srbija čvrsto posvećena članstvu u EU. Izvijestio je prisutne o aktualnoj situaciji u procesu normalizacije između Beograda i Prištine.

"EU želi da Kosovo i Srbija uspiju" rekao je povjerenik Füle govoreći o povijesnom sporazumu. "Računamo na Hrvatsku da će i dalje dijeliti svoje znanje i iskustvo zemljama regije na njihovom putu u EU te da će nastaviti imati aktivnu ulogu u regionalnim procesima" kazao je Füle i također čestitao na jučerašnjem konsenzusu za održavanje ovog sastanka. Osvrnuo se također na europsku perspektivu i trenutnu situaciju svake od zemalja JIE, dok je Goran Svilanović, gt RCC govorio o važnosti regionalne suradnje.

Na kraju ministarskog sastanka danas, predviđeno je i usvajanje Deklaracije.

Ministrica Pusić održat će i bilateralne sastanke na marginama sastanka, a s makedonskim kolegom Nikolom Poposkim potpisat će i Sporazum o euroatlantskom partnerstvu.



Priopćenja