Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

RH obilježava 21. obljetnicu članstva u UN-u

Republika Hrvatska na današnji dan, 22. svibnja, obilježava dvadeset i prvu obljetnicu primanja u članstvo Ujedinjenih naroda, odnosno prihvaćanje Rezolucije broj 75, kojom se...

Republika Hrvatska na današnji dan, 22. svibnja, obilježava dvadeset i prvu obljetnicu primanja u članstvo Ujedinjenih naroda, odnosno prihvaćanje Rezolucije broj 75, kojom se Glavnoj skupštini UN-a preporuča prijem naše zemlje u punopravno članstvo ove svjetske organizacije. Ovaj čin predstavljao je globalno međunarodno priznanje samostalnosti i suverenosti te vrhunac diplomatskih napora od samih začetaka stvaranja naše države.

Ujedinjeni narodi odigrali su važnu ulogu, kako u smislu pomoći pri zaustavljanju daljnje agresije na Republiku Hrvatsku, tako i u kontekstu mirne reintegracije dijela njezinog teritorija. S vremenom, Republika Hrvatska se postupno transformirala od objekta u subjekt međunarodne politike, odnosno od primatelja u davatelja razvojne pomoći te je u relativno kratkom vremenu postala, razmjerno svojoj veličini,  jedan od oslonaca mira i stabilnosti u svojoj neposrednoj regiji, ali i na globalnom planu. Poseban doprinos u tom smislu predstavljaju hrvatske oružane i policijske snaga u brojnim UN-ovim mirovnim misijama diljem svijeta: Zapadnoj Sahari, Haitiju, Cipru, Libanonu, Liberiji, Indiji i Pakistanu te Kosovu.

U posljednja dva desetljeća Republika Hrvatska aktivno sudjeluje u radu UN-a, u kojem je bila članica brojnih važnih tijela, a, uz brojne rezultate, valja izdvojiti vrhunac diplomatskih aktivnosti na East Riveru tijekom razdoblja 2008.-2009. godine, kad postajemo nestalnom članicom Vijeća sigurnosti UN-a. Tome su prethodila i druga dva članstva - posebno zapaženo članstvo kao i predsjedanje u Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) 2000.-2002. godine te u UN-ovoj Komisiji za izgradnju mira (PBC) u 2007. g., odnosno početnoj godini njena postojanja. Naša je zemlja danas ponovno članica ECOSOC-a, a djeluje i u Komisiji za izgradnju mira, kojom ove godine i  predsjeda.

Također, nastojimo ostvariti i članstvo u posebnim tijelima – Vijeću za ljudska prava, odnosno Komisiji o položaju žena. Kao i dosad, Republika Hrvatska će nastaviti promicati dijalog i toleranciju u međunarodnim odnosima te nastojati maksimalno doprinositi oživotvorenju vrijednosti zacrtanih u Povelji Ujedinjenih naroda.

Govor ministrice Pusić pročitajte ovdje:

Govor mvep Pusić na konferenciji u povodu obilježavanja 21. obljetnice primanja Hrvatske u UN
 



Priopćenja