Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Njemački i francuski ministri za Europu: „dobrodošli u EU!"

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s njemačkim državnim ministrom u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s njemačkim državnim ministrom u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Michaelom Linkom te s francuskim ministrom europskih poslova Thierryem Repentinom. Ovom prilikom oba su ministra Hrvatskoj zaželjela dobrodošlicu u Europsku uniju, a ministar Link najavio je kako će hrvatski pristupni ugovor u Donjem domu njemačkog parlamenta, Bundestagu, biti ratificiran u četvrtak, dok će prvi tjedan u lipnju uslijediti njegova ratifikacija u Gornjem domu njemačkog parlamenta, Bundesratu. Na novinarsko pitanje zašto je upravo Njemačka posljednja ratificirala ugovor, Link je naglasio kako nije stvar u Hrvatskoj, već u unutarnjoj situaciji, nacionalnom zakonodavstvu i kompliciranijim postupcima te vrste u samoj Njemačkoj.

Francuski ministar Repentin naglasio je simboliku ovog posjeta, podsjetivši na 50. godišnjicu Elizejskog sporazuma, kojim su dvije zemlje stvorile temelj međusobnog pomirenja. “Iako su u prošlosti bile u sukobu, Njemačku i Francusku danas povezuju zajednički interesi te su postale lokomotivom Europe“, istaknuo je, među ostalim, Repentin. Također, najavio je, povodom završne proslave obilježavanja potpisivanja ovog sporazuma, kao i Dana Bastille koji se 14. srpnja obilježava u Parizu, Elizejskom će poljanom, među ostalima, prodefilirati i hrvatske postrojbe. Ovom je prilikom povučena i paralela između odnosa dviju zemalja i onog što Hrvatska može učiniti za regiju, te je naglašeno da je na sastanku troje ministara bilo riječi i o budućum projektima na kojima će njihove zemlje raditi zajedno s Hrvatskom.

Ministrica Pusić je, među ostalim, istaknula kako je ulazak Hrvatske u EU znak svim zemljama regije da je takvo što moguće, kao i da je trima zemljama u interesu napredak u regiji. S tim u vezi, na sastanku je posebno pozdravljen Sporazum Srbije i Kosova te je naglašeno kako će se osobito pratiti njegova provedba u praksi.

Kako je podsjetila ministrica, Hrvatska i dalje surađuje s regijom kroz četiri instrumenta – stavljanjem na raspolaganje prijevoda pravne stečevine i svih dokumenata, kroz Centar izvrsnosti – prenošenjem znanja vezanog za pregovore na državne službenike u susjedstvu, putem Hrvatske kuće, odnosno kulturnu, obrazovnu  i znanstvenu suradnju s regijom te kroz prekogranične projekte. “Sljedeći nam je cilj udovoljiti uvjetima za Schengen, s čim smo već počeli povezivanjem hrvatskog i europskog teritorija, a predstudije su pokazale da je most najprihvatljivije rješenje. Sad je na nama da omogućimo sufinanciranje iz sredstava koja su predodređena za Hrvatsku u sedmogodišnjem razdoblju“, zaključila je ministrica Pusić. 

 



Priopćenja