Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministrice Klisović na konferenciji NATO Saveza na području kontrole naoružanja

U Splitu je 6. svibnja otvorena NATO godišnja konferencija o sprečavanju širenja oružja za masovno uništenje i razoružanju, koja je, kao najveća aktivnost

U Splitu je 6. svibnja otvorena NATO godišnja konferencija o sprečavanju  širenja oružja za masovno uništenje i razoružanju, koja je, kao najveća aktivnost NATO Saveza na području kontrole naoružanja, okupila predstavnike na višoj političkoj razini iz preko pedeset država, kao i predstavnike međunarodnih organizacija UN, EU, OESS, CTBT, OPCW i dr. Konferenciju su otvorili zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović i pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Gabor Iklody. Zamjenik ministrice Klisović u uvodnom je govoru istaknuo važnost održavanja Konferencije jer okuplja širok krug zemalja koje zajedničkim naporima i jačanjem dijaloga rade na sprečavanju širenja ove vrste naoružanja i doprinose međunarodnoj sigurnosti. Isto čini i Hrvatska svojim aktivnostima na nacionalnom i regionalnom planu, u čemu je prepoznata. Transatlantska poveznica i solidarnost temeljena na zajedničkim vrijednostima treba ostati u središtu djelovanja Saveza, a kontrola naoružanja samo je jedan od niza izazova u području sigurnosti, naglasio je.

Zamjenik ministrice Klisović održao je i bilateralni sastanak s državnim  podtajnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Finske Jaakom Laajava, na kojem su razmijenjena stajališta o političkim i tehničkim aspektima suradnje dviju država i utjecaju koji će status Republike Hrvatske kao EU države članice imati na zemlje u okruženju.



Priopćenja