Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić i veleposlanik Vandoren predstavili Europski tjedan

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren predstavili su u ponedjeljak, 6. svibnja, aktivnosti

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren predstavili su u ponedjeljak, 6. svibnja, aktivnosti koje će se održati tijekom ovogodišnjeg Europskog tjedna kojim će se, kao i proteklih 13 godina, obilježiti Dan Europe.

„Činjenica je da je Hrvatska nakon posla na reformiranju vlastitih institucija i uvođenju novih, iskoristila proces približavanja Europskoj uniji da bi izgradila i stabilizirala vlastitu državu i svoje vlastite institucije. Od prvog srpnja bit ćemo u EU, ne kao zemlja koja se prilagođava standardima koji su drugdje definirani, nego kao zemlja koja aktivno sudjeluje u formiranju standarda po kojima Europa živi“, poručila je ministrica.

Govoreći o aktivnostima koje će se održati tijekom Europskog tjedna, ministrica je rekla kako će se o Europskoj uniji, kao i ranije, govoriti i učiti diljem Hrvatske. „U Brodsko-posavskoj županiji učit će se znakovni jezik Europsku unije, u Karlovačkoj županiji pravila Schengena, u Vukovarsko.-srijemskoj djeca crtaju svoje viđenje Europske unije. U varaždinskoj županiji svaki vrtić predstavlja jednu od zemalja Europske unije.“, rekla je ministrica.

Šef Delegacije Vandoren je rekao kako ovogodišnje obilježavanje Dana Europe ima i posebno značenje jer je do ulaska Hrvatske u EU preostalo još samo 56 dana. „Glavna zadaća Delegacije bila je pratiti hrvatsku Vladu  za vrijeme pregovora, pružati građanima Hrvatske informacije o EU-u i pružati podršku Vladi u jačanju administartivnih kapaciteta za članstvo u EU. Bio je to uzbudljiv proces, pun izazova, ali koji uskoro završava.“, rekao je veleposlanik Vandoren.

Tom prilikom su ministrica Pusić i veleposlanik Vandoren na Cvjetnom trgu otvorili i multimedijsku izložbu „Ja – građanin EU“.

Prije predstavljanja Europskog tjedna na Cvjetnom trgu, ministrica Pusić je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu otvorila „Dane EU-a 2013.“, projekt kojim se studentima predstavljaju mogućnostima koje im se pružaju ulaskom Hrvatske u EU. Ministrica je tom prilikom poručila: „studirajte brzo, diplomirajte hitno i dođite raditi jer nam trebaju ljudi koji će znati i moći formulirati naše projekte, politike i stavove s kojima ćemo nastupati prema europskim institucijama.“

Program Europskog tjedna

Govor ministrice Pusić pročitajte ovdje:

Dani EU
 



Priopćenja