Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik Marušić na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora RH i EU

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić sudjelovao je, u Splitu 29. i 30. travnja, na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora Republike Hrvatske i EU

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić sudjelovao je, u Splitu 29. i 30. travnja, na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora Republike Hrvatske i EU, koji pod supredsjedanjem Andreja Plenkovića i Gunnara Hokmarka okuplja članove izaslanstva Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta.

Teme sastanka su završne pripreme za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, politička situacija u Jugoistočnoj Europi, sudjelovanje RH u EU i pripreme za pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru. Sudionici su pozdravili pozitivnu ocjenu o potpunoj spremnosti RH za članstvo u EU, iznesenu u završnom Izvješću EK o pripremama RH za pristupanje EU te izrazili zadovoljstvo usvajanjem Rezolucije EP na Sveobuhvatno izvješće EK o monitoringu za RH iz listopada 2012. godine.

Pomoćnik ministrice istaknuo je kako smo ispunili svih deset prioritetnih mjera kao i predanost RH da nastavi s provedbom reformskih mjera do datuma stupanja u članstvo. Naglasio je kako će u sljedećim mjesecima Vlada RH, kao i sva tijela državne uprave, maksimalno intenzivirati napore u kako bi se što bolje pripremili za učinkovito funkcioniranje u uvjetima punopravnog članstva, posebno u definiranju prioriteta te aktivnog sudjelovanja u kreiranju europskih politika. Pomoćnik Marušić zahvalio je svim tijelima državne uprave na ustrajnosti u ispunjavanju svih preuzetih obveza a članovima ZPO-a na desetogodišnjem konstruktivnom radu i potpori procesu pristupanja RH EU. Naglašena je važnost aktivnih priprema za pristupanje schengenskom prostoru što će biti jedan od prioriteta u sljedećem razdoblju.

Sugovornici su naglasili važnost aktivne uloge Hrvatske kao skorašnje države članice EU u poticanju europske perspektive Jugoistočne Europe. Pomoćnik Marušić istaknuo je kako ce Hrvatska snažno zagovarati revitalizaciju procesa proširenja EU na države JI Europe pri čemu Hrvatska zagovara primjenu iste metodologije te mjerenje napretka temeljem ispunjavanja objektivnih kriterija kao u slučaju hrvatskih pregovora. Naglasio je kako će na tom putu Hrvatska nastaviti pružati aktivnu potporu državama regije kroz transfer znanja i iskustva, a putem Centra izvrsnosti.



Priopćenja