Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Prezentacija projekata međunarodne razvojne suradnje (epidemiološko praćenje HIV/AIDS)

Prezentacija projekata međunarodne razvojne suradnje koje je proveo Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije pri Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, održana je danas u Ministrastvu vanjskih i europskih poslova

Prezentacija projekata međunarodne razvojne suradnje koje je proveo Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije pri Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, održana je danas u Ministrastvu vanjskih i europskih poslova.

Načelnik Sektora za UN, globalna pitanja i međunarodne organizacije Miroslav Papa pozdravio je aktivnosti Suradnog centra SZO u području međunarodne razvojne suradnje naglasivši kako će suradnja biti nastavljena i u budućnosti.

Područje javnog zdravstva jedan je od sektorskih prioriteta međunarodne razvojne suradnje Republike Hrvatske, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podupire projekte Centra od 2009. godine. Projekti obuhvaćaju obuku iz područja epidemiološkog praćenja HIV/AIDS-a, savladavanju novih tehnika i pronalaženju rješenja u prevenciji i kontroli zaraznih bolesti u zemljama u kojima je HIV značajan zdravstveni, a i gospodarski problem.

Predstavnici Suradnog centra predstavili su projekte koje su proveli u suradnji sa partnerima u Libiji, Maroku i Mjanmaru, a koje je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduprlo u okviru programa međunarodne razvojne suradnje za 2012. godinu. Rezultati istraživanja dobiveni kroz provedene projekte koristit će relevantnim međunarodnim organizacijama (UNAIDS, WHO i Globalni fond za borbu protiv tuberkuloze, malarije i HIV) u procesu donošenja odluke o financiranju vlastitih programa u tim zemljama.

Svijest o sve većoj potrebi suzbijanja širenja epidemije HIV-a, predstavlja mogućnost da i Hrvatska, pored doprinosa u ispunjavanju 6. Milenijskog cilja razvoja – borba protiv HIV/AIDS, u praksi sudjeluje u globalnim procesima transfera znanja i usluga zemljama koje za tim imaju potrebu, čime se pridonosi suzbijanju siromaštva što je krajnji cilj međunarodne razvojne suradnje.

 



Priopćenja