Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić s mađarskim kolegom Martonyijem o zajedničkim projektima nakon ulaska u EU

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se u četvrtak, 25. travnja, s ministrom vanjskih poslova Mađarske Jánosom Martonyijem, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se u četvrtak, 25. travnja, s ministrom vanjskih poslova Mađarske Jánosom Martonyijem, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Dvoje ministara govorili su o nizu tema, između ostalog, o prometnim i energetskim transeuropskim mrežama jer je u interesu obiju država prometno i energetski povezati regiju.

Na pitanje o odnosima INA-e i MOL-a, mađarski ministar je rekao da to nije bila tema današnjeg razgovora. „Interes obiju strana je da INA bude uspješna, regionalna kompanija“, dodao je.

„Želimo izraziti priznanje za sve što je Hrvatska postigla, odnosno za dugotrajan put i ustrajan rad kako bi postigla cilj kojeg svi čekamo, da 1. srpnja postane 28. punopravna članica Europske unije“, rekao je mađarski ministar.

Ministrica Pusić zahvalila je na podršci koju je Mađarska pružala Hrvatskoj kroz proces pristupanja. „Mađarska je bila među prvim članicama Europske unije koja je ratificirala naš pristupni ugovor. Na našem dugotrajnom putu prema punopravnom članstvu kolege iz Mađarske na svim razinama su pomagale u prenošenju iskustava. Koristim ovu priliku da se još jednom zahvalim“, rekla je ministrica Pusić. Mađarski ministar Martonyi rekao je da je ulazak Hrvatske u EU od velikog značaja i za njegovu zemlju jer će time „jačati srednjoeuropska dimenzija, a suradnja na području kulture i energetike dobit će svakako na dodatnom značaju“.

Razgovaralo se o regiji i putu država regije prema europskim integracijama. „Mađarska i Hrvatska podržavaju put tih zemlja kroz reforme prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji“, rekla je ministrica Pusić dodavši da obje države sporazum Srbije i Kosova vide kao korak naprijed u stabilizaciji regije i kao mogućnost za otvaranje pregovora s Europskom unijom, odnosno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar Martonyi kazao je kako se u Osijeku ponovno otvara mađarski Generalni konzulat, dok se u Zagrebu uskoro planira otvoriti Institut za mađarsku kulturu.



Priopćenja