Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska izgradila knjižnicu i školu za djecu Afganistana

Službena primopredaja knjižnice u sklopu Khorasan srednje škole za djevojke u Mazar-e Sharifu i škole s vodotornjem u selu Camp Sakhi, u području odgovornosti pripadnika OS RH u sastavu misije ISAF

Službena primopredaja knjižnice u sklopu Khorasan srednje škole za djevojke u Mazar-e Sharifu i škole s vodotornjem u selu Camp Sakhi, u području odgovornosti pripadnika OS RH u sastavu misije ISAF, održana je u četvrtak, 18. travnja. Svečanu primopredaju, uz sudjelovanje predstavnika afganistanskih državnih i lokalnih vlasti, obavio je veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Turskoj Dražen Hrastić, uz kojeg su bili i zapovjednik 21. Kontingenta HRVCON-a brigadir Krešimir Tuškan te politički savjetnik u Uredu višega civilnog predstavnika regionalnog zapovjedništva Sjever Miljenko Ugarković.

Radi se o nastavku uspješno provedenog projekta izgradnje osnovne škole u Homaro Faroqu, u predgrađu Mazar-e-Sharifa, čiju je provedbu koordinirao MVEP tijekom 2011. godine u sklopu bilateralne razvojne suradnje Hrvatske i Afganistana.

Hrvatska je u Afganistanu financirala više od 42 projekta, u područjima obrazovanja i zdravstvene skrbi, u vrijednosti većoj od 3,5 miliju­na američkih dolara. Poseban naglasak stavljen je na reproduktivno zdravlje žena, jačanje uloge žena u političkom, gospodar­skom i društvenom životu te obrazovanje djevojčica.



Priopćenja