Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministrice Klisović u Japanu razgovarao o mogućnostima gospodarske suradnje

Zamjenik ministrice Joško Klisović boravio je od 14. do 17. travnja u Japanu u svrhu održavanja redovitih političkih konzultacija između dvaju ministarstava vanjskih poslova.

Zamjenik ministrice Joško Klisović boravio je od 14. do 17. travnja u Japanu u svrhu održavanja redovitih političkih konzultacija između dvaju ministarstava vanjskih poslova.

Na političkim konzultacijama održanim s glavnim ravnateljem za Europu g. Kozukijem te parlamentarnim zamjenikom ministra vanjskih poslova g. Kiuchijem potvrđeni su izvrsni odnosi Hrvatske i Japana, koji ove godine navršavaju svoju 20. obljetnicu. "Važan pokretač naših odnosa su bliskost i simpatije dvaju naroda, koji u teškim vremenima - poput onog Domovinskog rata u Hrvatskoj ili katastrofalnog potresa u Japanu u ožujku 2011. godine - spontano pokazuju iskrenu solidarnost i spremnost na uzajamnu pomoć", kazao je zamjenik Klisović. Ocijenjeno je da preko 150,000 japanskih građana koji danas u turističke svrhe posjećuju Hrvatsku, širom otvaraju vrata i drugim oblicima intenzivnije suradnje između naših zemalja.  Japanska strana također je pobliže upoznala zamjenika Klisovića s delikatnom političko-sigurnosnom situacijom u Istočnoj Aziji, dok je zamjenik informirao domaćine o očekivanjima od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i o aktualnim zbivanjima u Jugoistočnoj Europi. Razmijenjena su mišljenja o ključnim pitanjima globalne energetske sigurnosti.

O cjelokupnoj suradnji dviju zemalja zamjenik Klisović razgovarao je i s japanskim ministrom pravosuđa Sadukazuom Tanigakijem, koji je ujedno i šef parlamentarne lige prijateljstva Hrvatska-Japan te utjecajan i snažan zagovornik svekolikog produbljivanja japansko-hrvatske suradnje.

Zamjenik Klisović susreo se i s predstavnicima Ministarstva znanosti Japana te zajednicom japanskih istraživača koji surađuju s hrvatskim institucijama u području znanosti o materijalima i sprječavanju katastrofa. Zamjenik Klisović istaknuo je kako Hrvatska ima želju snažan naglasak u okviru bilateralnih odnosa staviti na područje  znanosti i tehnologije, imajući u vidu da je u njemu Japan jedna od vodećih zemalja svijeta. U raspravi o mogućnostima razvoja suradnje, uz materijalne znanosti istaknut je potencijal razmijene znanja i vještina u znanosti o životu, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama te u domeni ekologije.

S namjerom privlačenja japanskih investicija te ispitivanja mogućnosti plasmana hrvatskih roba i usluga na japansko tržište, zamjenik ministrice Klisović održao je odvojene sastanke s potpredsjednikom Japanske agencije za vanjsku trgovinu g. Yoshimurom, zamjenikom ministra gospodarstva za međunarodne odnose g. Sasakijem te s predsjedateljem za Europu Japanske udruge poslodavaca g. Yokoyamom. Zamjenik ministrice je sugovornicima izložio napore koje Vlade RH ulaže u poboljšanje poslovne klime te im je predstavio informacije o projektima u području infrastrukture, energetike i turizma te malog i srednjeg poduzetništva, uz poziv da se japanske kompanije prijave na relevantne natječaje. Zamjenik je također upoznao sugovornike s potencijalom hrvatskog izvoza na japansko tržište, posebice u području poljoprivredne i prehrambene industrije. Sugovornici su se složili da će interes japanskih kompanija za Hrvatsku dodatno pobuditi skori ulazak RH u EU te potpisivanje Ugovora o gospodarskom partnerstvu između EU i Japana.

Zamjenik Klisović sastao se i s predsjednikom uprave kompanije Yazaki g. Shinijem Yazakijem, globalne kompanije od 220,000 zaposlenih, koja ima svoj R&D centar u Zagrebu u kojemu radi sedamdesetak vrhunskih hrvatskih inženjera. S zamjenik Klisović razmotrio je načine na koje RH može snažnije privući slična ulaganja, koja uspješno zapošljavaju kvalitetno educiranu hrvatsku radnu snagu u važnoj razvojnoj grani industrijskog istraživanja i visoke tehnologije.



Priopćenja