Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Mvp Reynders: belgijski parlamenti završili ratifikaciju u parlamentima

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se danas s potpredsjednikom belgijske vlade i ministrom vanjskih poslova

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se danas s potpredsjednikom belgijske vlade i ministrom vanjskih poslova, vanjske trgovine i europskih poslova Didierom Reyndersom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Ministar Reynders poručio je da je ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Belgiji završena te da će ga danas potpisati i uputiti na potpis belgijskom kralju Albertu II. Pojasnio je da je hrvatski pristupni ugovor u Belgiji morao proći kroz 9 parlamentarnih tijela. Čestitao je Hrvatskoj na posljednjem pozitivnom izvješću Europske komisije o monitoringu i skorom ulasku u Europsku uniju.

Ministrica Pusić zahvalila je na ratifikaciji rekavši kako su odnosi Kraljevine Belgije i Hrvatske odlični i bez otvorenih pitanja. „Puno je prostora za unapređenje gospodarske suradnje, osobito uoči ulaska Hrvatske u EU“, dodavši kako je Hrvatska u Belgiji ove godine proglašena najpoželjnijom turističkom destinacijom. Ministrica je također zahvalila belgijskom kolegi na potpori u usavršavanju hrvatskih državnih službenika. „U ovom trenutku imamo 9 ljudi koji su u Belgiji na stažiranju i koji se upoznaju sa sustavom koordinacije europskih poslova.“, rekla je ministrica.

Belgijski ministar je naglasio kako je njegova zemlja spremna uključiti se u rad Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Osvrnuo se i na pitanje Kosova rekavši kako je upravo bio u Beogradu i Prištini te dodao da postoji mogućnost postizanja sporazuma kao i da će Europska unija u tom smislu poduzeti određene korake kako bi se sporazum postigao jer je „suradnja na Balkanu za nas od iznimne važnosti.“

Ministrica Pusić je rekla kako je pobornik bilateralnog rješavanja pitanja i problema. „Kad to nije moguće, arbitraža je instrument koji stoji na raspolaganju. U slučaju Srbije i Kosova radi se o dvije zemlje koje nisu članice Europske unije, ali koje imaju potencijal i mogućnost europske perspektive. U ovom pogledu EU se bavi jednom vanjskopolitičkom temom koja ima posljedice i za stabilnost Europe.“

„Hrvatska je donijela odluku da surađuje s međunarodnim sudovima. Spremni smo i zainteresirani sudjelovati u raspravama o unapređivanju i doradi međunarodnih pravosudnih institucija i međunarodnih sudova. No, smatramo da je rasprava u Ujedinjenim narodima bila više rasprava političke prirode, a manje rasprava o unaprjeđivanju međunarodnog sudovanja. Na taj način smo reagirali preko našeg veleposlanika u Ujedinjenim narodima“, rekla je ministrica Pusić odgovarajući na pitanje o konferenciji o radu međunarodnih sudova koja se odvija u UN-u.

Ministri su također razgovarali o i sudjelovanju u Europskom semestru, kao i o stanju u široj regiji južnog Mediterana te su naglasili kako postoji mogućnost da Hrvatska i Belgija surađuju na nekim projektima u južnom Mediteranu jer je stabilnost te regije prioritet cijele Europe.



Priopćenja