Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Grčki mvp Avramopoulos: “Nagrađeni ste za sav težak rad koji je obavljen“

“Dio smo iste regije – Jugoistočne Europe, dijelimo zajedničke interese, ali i odgovornost“ – istaknula je nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Helenske Republike

“Dio smo iste regije – Jugoistočne Europe, dijelimo zajedničke interese, ali i odgovornost“ – istaknula je nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Helenske Republike Dimitrisom Avramopoulosom, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić. Kako je izjavila, na susretu je bilo riječi o unapređivanju odnosa unutar regije, kao i o konkretnim ekonomskim interesima i projektima kao što je jadransko-jonska cestovna infrastruktura, odnosno plinovod koji bi vodio od Azerbajdžana preko Grčke u Italiju, a čiji bi jedan krak mogao ići kroz područje Hrvatske.

“Hrvatska bi, temeljem ovog projekta, kroz pedeset godina trebala biti neovisna što se tiče izvora prirodnog plina. To je velika stvar za  napredak vaše zemlje.“ – rekao je ministar Avramopoulos. Ministrica Pusić složila se da Hrvatska treba biti dio grupe zemalja koja podržava Transjadranski plinovod, ali i naglasila da sve ovisi o konsolidaciji kriterija i odluci koja će se o projektu donijeti u lipnju. “Vrlo smo zainteresirani za projekt i razgovaramo sa svim zemljama. Drago mi je da smo dobili podršku Grčke, koja je jedna od ključnih zemalja na pravcu.“ – zaključila je ministrica.

Grčki ministar izrazio je zadovoljstvo skorim ulaskom Hrvatske u EU, čije rotirajuće predsjedništvo početkom 2014. preuzima upravo Grčka: “Nagrađeni ste za sav težak rad koji je obavljen, za ispunjavanje svih standarda.“ – istaknuo je, izrazivši zadovoljstvo skorom radu s hrvatskim partnerom prema punoj integraciji Zapadnog Balkana u europsku obitelj, što je i dio grčke agende predsjedanja.

Na susretu je potvrđeno zadovoljstvo bilateralnim odnosima dviju zemalja, kao i daljnim suradnjama na političkom, ekonomskom, obrazovnom i kulturnom te području brodogradnje. Također, riječi je bilo i o ekonomskoj krizi u Europi, vezano uz što je grčki ministar istaknuo kako je njegova zemlja odlučna u implementaciji strukturalnih reformi i fiskalne prilagodbe, iako su te mjere bolne i iziskuju žrtve. No, naglasio je, to je jedini put solidarnosti koji moramo slijediti u Europi, jer se nikada ne zna kad će kriza zakucati na nečija vrata. “Trenutak je i za solidarnost u slučaju Cipra.“ – zaključio je ministar.

Na upit o grčkim pogreškama koje Hrvatska ne bi smjela ponoviti, ministar Avramopoulos je istaknuo kako naša zemlja ima sposobno vodstvo, koje je je nedvojbeno donijelo povijesnu odluku o ulasku u EU. No, naglasio je, cesta prema punoj integraciji nije uvijek lagana. “Znate da je Grčka iskusila ekonomsku krizu i puno stvari koje sad pokušavamo trebalo je napraviti ranije. Tada ne bismo bili suočeni s krizom na način na koji se ljudi sada s njom suočavaju; možete učiti na našim pogreškama. No, također, možete učiti iz naših uspjeha – otkad smo ušli u europsku obitelj, Grčka se promijenila, iskusili smo progres i boljitak, stabilnost i rast“.

Na pitanje šteti li vizni sustav turizmu zemalja kao što su Hrvatska i Grčka, grčki je ministar naglasio kako schengenski sporazum mora postati fleksibilniji. “Našli smo neke načine ne kršeći pravila Schengena, a tijekom grčkog predsjedništva postavit ćemo opet ovo pitanje. Vjerujemo da ćemo imati potporu Hrvatske, jer tu imamo zajedničke interese.“ – zaključio je. Ministrica Pusić najavila je da ćemo ulaskom u Schengen, za otprilike dvije i pol do tri godine od ulaska u EU, biti u poziciji sudjelovati u definiranju schengenskih uvjeta i viznog režima, kao i da ćemo otvoriti mogućnosti da se unutar pravila u EU neke stvari promijene u skladu s racionalnijim pristupom.

Na sastanku dvoje ministara riječi je bilo i o situaciji u Siriji, Istočnom Mediteranu i Sjevernoj Africi, kao i o bliskoistočnom mirovnom procesu.



Priopćenja