Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić održao političke konzultacije u Pragu

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić boravio je u Pragu 20. ožujka o.g., gdje je u češkom Ministarstvu vanjskih poslova održao političke konzultacije

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić boravio je u Pragu 20. ožujka o.g., gdje je u češkom Ministarstvu vanjskih poslova održao političke konzultacije s Jiřiem Schneiderom, prvim zamjenikom ministra vanjskih poslova i državnim tajnikom za europske poslove, Jaroslavom Kurfürstom, generalnim direktorom za Europu te Vojtechom Bellingom, državnim tajnikom za europske poslove u Vladi Češke Republike.

Punopravno članstvo Hrvatske u EU, iskustva u koordinaciji europskih poslova, aktualne europske teme te suradnja na EU poslovima, kao i bilateralna suradnja te situacija u regiji - bile su glavne teme sastanaka.

Državni tajnik Schneider je, među ostalim, rekao kako bi Češka i Hrvatska mogle surađivati na konkretnim projektima u regiji putem Višegradske skupine. Inače, Češka će početkom svibnja konferencijom “Welcome Croatia“ obilježiti skoro hrvatsko punopravno članstvo u Uniji. Generalni direktor za Europu Kurfürst istaknuo je ključna područja češkog interesa - upravljanje vodama, prometnu infrastrukturu te energetiku. Govoreći  o regiji, gd Kurfürst je rekao da ključ stabilizacije regije JIE u regionalnoj suradnji.

Kada je riječ  o potpori Europskoj uniji među građanima, naglasio je da rezultati ispitivanja javnog mnijenja ovise o aktualnom trenutku, te da se, primjerice u Češkoj, između 60 i 80% građana protivi ulasku u eurozonu, dok 50% građana smatra kako članstvo u Uniji ima pozitivne učinke na zemlju. Također, istaknuo je kako je češki izvoz najbolji u povijesti, s Njemačkom, kao glavnim izvoznim partnerom.

Pomoćnik ministrice Marušić svoje je sugovornike izvijestio o procesu ratifikacije Hrvatskog pristupnog ugovora u preostalih pet država članica, naglasivši kako će hrvatsko članstvo biti “članstvo sa zadatkom“, u kojem ćemo svoje iskustvo podijeliti s državama regije, ali i šire, te da je upravo zbog transfera znanja i iskustva osnovan Centar izvrsnosti koji je okupio stručnjake koji su pregovarali u 35 poglavlja. Pomoćnik Marušić je govorio i o odnosima Hrvatske sa susjedima, dodajući kako se Hrvatska založila da se i nakon njena ulaska u EU zadrži mogućnost da građani BiH u Hrvatsku ulaze samo s osobnim iskaznicama. Svoje je sugovornike izvijestio i o mjerama Vlade kojima je cilj povećanje industrijske proizvodnje i poticanje investicija, kao i o planovima učinkovitog razvoja i korištenja gospodarske diplomacije.

 

 

 



Priopćenja