Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice Marušić održao političke konzultacije s državnim tajnikom rumunjskog Ministarstva vanjskih poslova Ciambom

Pomoćnik ministrice mr. sc. Hrvoje Marušić održao je političke konzultacije s državnim tajnikom rumunjskog Ministarstva vanjskih

Pomoćnik ministrice mr. sc. Hrvoje Marušić održao je političke konzultacije s državnim tajnikom rumunjskog Ministarstva vanjskih poslova g. Georgom Ciambom, koji je izrazio zadovoljstvo što se još jedna zemlja Jugoistočne Europe  pridružuje Europskoj uniji.

Pomoćnik Marušić izvijestio je državnog tajnika Ciambu o preostalom procesu ratifikacije te o finalnim pripremama za skorašnji ulazak Hrvatske u EU. Sugovornici su se posebno osvrnuli na pitanje regije i pozitivnog utjecaja koji će ulazak RH u EU imati na zemlje s kojima dijelimo zajedničku granicu, a izvan su Europske unije.

Teme sastanka bile su prvenstveno vezane uz moguću suradnju dviju država u EU institucijama. Razmijenjena su i mišljenja o aktualnim pitanjima unutar EU, posebno o politici zapošljavanja mladih i zajedničkoj poljoprivrednoj politici, a razgovaralo se i o ekonomskim i financijskim pitanjima u okviru Europske unije. U tom smislu, državni tajnik Ciamba iznio je neka rumunjska iskustva, između ostalih i ona o korištenju EU fondova.

Obostrano je izražen interes za daljnjom suradnjom u područjima od zajedničkog interesa, kako na bilateralnoj razini, tako i u okviru EU.



Priopćenja