Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice Marušić boravio u radnom posjetu Poljskoj

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić boravio je u radnom posjetu Republici Poljskoj 20. i 21. siječnja 2013. godine

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić boravio je u radnom posjetu Republici Poljskoj 20. i 21. siječnja 2013. godine.

Pomoćnik ministrice Marušić u Ministarstvu vanjskih poslova Poljske susreo se s državnim tajnikom Piotrom Serafinom i državnom podtajnicom za gospodarstvo, kulturu i promociju Beatom Stelmach, te u Ministarstvu gospodarstva s državnim podtajnikom Andrzejom Dychom. Govorilo se  o poljskim iskustvima kao države članice EU-a. Poljska strana je pokazala interes za jačanje partnerske suradnje u okviru EU institucija.

Bilo je riječi i iskustvima pri provođenju mjera za revitalizaciju gospodarstva, poticanje investicija i jačanje konkurentnosti. Na inicijativu MVEP-a, uz pomoćnika Marušića u Poljskoj su boravili i predstavnici drvnog klastera, HGK, gospodarskih županijskih ureda Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije i njihovih razvojnih agencija. Kao teme od posebnog značaja za suradnju naglašene su energetika te decentralizirana suradnja.  

U sklopu političkih konzultacija pomoćnika ministrice Hrvoja Marušića u Poljskoj, održan je posjet predstavnika hrvatskog drvnog klastera na čelu s Marijanom Kavranom, predsjednikom Hrvatskog drvnog klastera. Na taj način ostvarena je, uz potporu MVEP-a, izravna komunikacija hrvatskih i poljskih predstavnika drvnih udruženja, čiji se susret održao u Poljskoj gospodarskoj komori u Varšavi. Hrvatski su predstavnici potencijalnim poljskim partnerima predstavili mogućnosti ulaganja u hrvatsku drvnu industriju, ponudu hrvatskih proizvoda kao i mogućnost suradnje na području izvoza, znanstveno-istraživačkom području i primjeni inovacija. Osim sastanka u Komori predstavnici hrvatskog drvnog klastera posjetili su i Mazoviecku jedinicu za provođenje EU programa, dvije tvornice namještaja, tvrtku POL-MOT Holding te Drvno-tehnološki fakultet u Varšavi.

Hrvatska i poljska strana dogovorile su nastavak suradnje, a prvi korak je održavanje zajedničkog foruma i B2B sastanaka gospodarstvenika iz drvno-prerađivačke industrije iz Hrvatske i Poljske.

 


Priopćenja