Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Tri strane zadovoljne dogovorom o pograničnom režimu s Bosnom i Hercegovinom

Finaliziranje dogovora o pograničnom režimu s Bosnom i Hercegovinom – bila je glavna tema trilateralnog sastanka RH-BiH-EK, održanog danas u Bruxellesu

Finaliziranje dogovora o graničnom režimu s Bosnom i Hercegovinom nakon pristupanja RH u EU bila je glavna tema trilateralnog sastanka RH-BiH-EK, održanog danas u Bruxellesu. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ovom je prilikom istaknula kako se radi o projektu koji nosi pozitivne elemente za obje strane. Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti da nakon ulaska RH u EU, državljani Bosne i Hercegovine koriste osobne iskaznice za ulazak u Hrvatsku, odnosno da im se omogući isti režim koji je državljanima Hrvatske bio omogućen nakon ulaska Slovenije i Mađarske u schengenski prostor, a prije toga i Italije. Adresat za takve zahtjeve je, podsjetila je ministrica, Vijeće ministara, i odluka mora biti političke prirode. Hrvatska će, najavila je, od država članica zatražiti da donesu takvu odluku. Kako je nadalje istaknuto, postojat će 50-ak graničnih prijelaza u različitim kategorijama, od graničnih prijelaza za promet roba životinjskog i biljnog podrijetla do pograničnih prijelaza, koji moraju biti u funkciji do ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja ove godine.  Ministrica Pusić je istaknula kako je RH ubrzala radove na izgradnji potrebnih prijelaza kako bi  oni bili dovršeni do 31. ožujka, odnosno 1. travnja o.g. Nakon toga će od strane EU biti verificirani granični prijelazi za promet životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, a do konca svibnja će se s BiH potpisati i tri sporazuma o kojima  je bilo riječi  na sastanku.

Povjerenik EU za proširenje Štefan Füle u svom je izlaganju istaknuo kako se posebna briga u razgovorima vodila o lokalnom stanovništvu u pograničnom području, za koje će se, najavio je, organizirati i informativni seminar prije prvog srpnja o.g. Pozvao je obje strane da žurno finaliziraju dogovor o novom režimu pograničnog prometa, kako bi sve bilo potpuno spremno do hrvatskog ulaska u EU. Dodao je da će Europska komisija voditi računa o spremnosti Hrvatske da prihvati zahtjev BiH da se zadrži prelazak granice s osobnim iskaznicama, dok konačna odluka ostaje na državama članicama. “Prvi srpnja bit će iznimno važan dan; Hrvatska postaje članicom Europske unije i svi smo odlučni da je to dobro za obje zemlje, kao i za regiju“ – zaključio je povjerenik EU za proširenje.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija također je ocijenio kako je sastankom postignut veliki napredak. “Početkom godine Neum se tretirao kao neka vrsta zida; a vrata Ploče kao da su bila zatvorena za BiH, nije još počela izgradnja prijelaza Bijača, dogovorenog kao jedinog međunarodnog prijelaza, o mostu u Gradišci nije bilo riječi, izgledalo je da će se u Hrvatsku ulaziti s putovnicama, vizama, no to je daleko iza nas – istaknuo je Lagumdžija, zaključivši kako su spomenuti problemi riješeni dogovorom koji je dobar za sve. Kada je u pitanju luka Ploče, rekao je, nastavit ćemo koristiti tu luku i nakon ulaska u EU, a kroz Neum će prolaziti samo europski validna roba. Preko Ploča u BiH ulazi samo roba usklađena sa europskim standardima, što je dobra vijest za BiH potrošače – zaključio je, među ostalim, ministar vanjskih poslova BiH, zahvalivši na kraju hrvatskim susjedima i na spremnosti da se riješi pitanje prelaska granice građana BiH s osobnim dokumentima.“Usuglasili smo se da je ovo početak bržeg puta BiH prema EU, gdje je Hrvatska već stigla.“ – zaključio je.



Priopćenja