Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Republika Hrvatska podnijela podnesak Arbitražnom sudu

Republika Hrvatska je danas, 11. veljače 2013. godine, podnijela podnesak (engl. Memorial) Arbitražnom sudu osnovanom u skladu sa Sporazumom o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, potpisanim 4. studenoga 2009. godine

Republika Hrvatska je danas, 11. veljače 2013. godine, podnijela podnesak (engl. Memorial) Arbitražnom sudu osnovanom u skladu sa Sporazumom o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, potpisanim 4. studenoga 2009. godine. Podnesak je u elektronskom obliku predan Tajništvu Stalnog Arbitražnog suda u Haagu, koji obavlja ulogu Tajništva Arbitražnog suda. Tajništvo će podneske proslijediti i drugoj stranci u sporu. 

Stranke u sporu dostavit će također i tiskane primjerke podnesaka i to osam (8) Tajništvu Arbitražnog suda i petnaest (15) primjeraka izravno drugoj stranci u sporu. 

Podnesak Republike Hrvatske podijeljen je devet svezaka koji ukupno broje nešto više od 3600 stranica. Osnovni dio podneska na oko 300 stranica, sadrži stajališta Republike Hrvatske o smjeru protezanja granice na kopnu i na moru između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, te o ostalim pitanjima koja su predmet spora. Preostali dio podneska na 3300 stranica donosi činjenične dokaze i pravne izvore kojima se potkrjepljuju stajališta Republike Hrvatske. 

Podnesak Republike Hrvatske je potpisan od strane zastupnica Vlade Republike Hrvatske pred Arbitražnim sudom, prof. dr. sc. Maje Seršić i Andreje Metelko-Zgombić, pomoćnice ministrice vanjskih i europskih poslova. 

Arbitražni sud, u sastavu Gilbert Guillaume (predsjednik) i članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec, odredio je 11. studeni 2013. godine kao rok do kojeg svaka stranka može Arbitražnom sudu podnijeti svoj odgovor na podnesak druge stranke (engl. Counter-Memorial).

 


Priopćenja