Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska preuzela predsjedanje UN-ovom Komisijom za izgradnju mira

Republika Hrvatska preuzela je 28. siječnja predsjedanje UN-ovom Komisijom za izgradnju mira kojom će predsjedati iduću godinu dana.

Republika Hrvatska preuzela je 28. siječnja predsjedanje UN-ovom Komisijom za izgradnju mira kojom će predsjedati iduću godinu dana. Inače, Hrvatska je prošle godina potpredsjedala Komisijom. Inače, Hrvatska je prošle godina potpredsjedala Komisijom.

U obraćanju u svojstvu predsjedavajućeg Komisije za izgradnju mira stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u Ranko Vilović podsjetio je na hrvatska iskustva i dosadašnji doprinos u području izgradnje mira te je izložio glavne prioritete našeg predsjedanja Komisijom. Prioriteti uključuju daljnji razvoj odnosa Komisije i glavnih tijela UN-a, nastavak rasprave o suradnji u mobilizaciji resursa kao jednoj od glavnih funkcija Komisije, zatim unaprjeđenje rada Komisije na terenu te nastavak rasprave o razvoju odnosa Komisije s ostalim ključnim partnerima, posebice međunarodnim financijskim institucijama, Svjetskom bankom i Afričkom razvojnom bankom, kao i s dobrotvornim organizacijama.

Komisija za izgradnju mira glavno je tijelo UN-a kojeg je zajednički osnovalo Vijeće sigurnosti i Opća skupštine, a zaduženo je za koordinaciju i učinkovito funkcioniranje UN-ove arhitekture za izgradnju mira (http://www.un.org/en/peacebuilding/index.asp ).



Priopćenja